Escola Valenciana presenta les Trobades 2009

  • L'acte de presentació s'ha fet al matí al col·legi Pare Català de València · El govern valencià va prohibir-ne la celebració a la Biblioteca Valenciana

VilaWeb
Redacció
01.04.2009 - 11:50

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Escola Valenciana ha presentat avui al col·legi públic Pare Català de València les Trobades, després que la Conselleria de Cultura desautoritzés la celebració de l’acte a la Biblioteca Valenciana.’El valencià és teu’ és el lema que s’ha triat enguany, quan en fa vint-i-quatre des que començaren a fer-se les Trobades (o Festes per la Llengua)arreu del País Valencià. La promoció de la lectura centrarà les vint-i-una Festes per la Llengua.A l’acte de presentació, que s’ha celebrat avui a dos quarts de dotze en un col·legi públic del barri valencià de Benimaclet, hi han assistit el president i el gerent de l’entitat, Diego Gómez i Àngel Martí; els representants del Fòrum del Llibre Valencià, Rosa Serrano i Teresa Llavata, i l’escriptora Isabel Clara Simó.

Diego Gómez, president d’Escola Valenciana, ha assegurat que la decisió d’impedir a darrera hora la presentació al Monestir de Sant Miquel dels Reis és una mostra de ‘nerviosisme que desembocarà en més mobilització i en l’aturada del sistema educatiu el proper 28 d’abril, data de la vaga. El camí per posar punt i final a les mobilitzacions és apostar decididament per l’ensenyament públic, passar de la propaganda als fet’. Diego Gómez ha clos la seua intervenció amb una crida a l’optimisme perquè ‘tenim la raó, representem el treball i esforç diari. Són vint-i-quatre anys de Trobades, i tot i els impediments dels nostres governants continuarem ací quan ells no estiguen, les Trobades són per sempre i superaran tots els entrebancs’.

Les Trobades en xifres

Les diverses xifres de les Trobades d’enguany, que superen les de l’any passat, palesen l’èxit i consolidació de què gaudeixen. Enguany se’n celebraran vint-i-una, hi participaran set-cents vint centres, s’hi faran mil set-cents tallers, hi haurà dues-centes actes culturals i es preveu que hi assisteixin dues-centes mil persones. La primera Trobada es farà el 4 d’abril a Llutxent (Vall d’Albaida) i la darrera el 6 de juny a Albalat dels Tarongers (Camp de Morvedre).

El lema

Per a Escola Valenciana el lema triat és ‘la força i la dolçor afectiva que ens uneix, és el vehicle de convivència que hem d’oferir a tots els valencians i valencianes de la nostra terra que volem neta i sostenible. Hem de continuar insistint en que el valencià ha de ser llengua d’acollida, d’integració, de solidaritat i d’esperança. El valencià és la llengua base d’aprenentatge per a una educació plurilingüe.’

Llegir en català

La promoció de la lectura en català centrarà les vint-i-una Trobades que es faran enguany arreu de les comarques valencianes. Amb la col·laboració del Fòrum del Llibre, s’hi repartiran dos-cents mil vals d’un euro de descompte per a comprar llibres, que es podran emprar en l’Espai del Llibre ubicat en cada Festa per la Llengua, on estaran presents editorials, llibreters, il·lustradors, bibliotecaris i escriptors. Alhora, les Trobades també seran un dels centres de promoció de la campanya d’animació lectora promoguda per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) en què es repartiran dos-cents mil punts de lectura i díptics amb deu raons per llegir en català.

I és que, segons que ha fet públic Escola Valenciana, les dades de lectura en la llengua pròpia ‘han sofert una davallada en el darrers anys fins a situar-se en un 3,76 per cent trencant la tendència a l’alça que hi havia fins l’any 2006, quan el percentatge arribava quasi al 6 per cent’. Escola Valenciana ha responsabilitzat d’aquesta davallada a la manca de política lingüística de la Generalitat:’Els resultats de la promoció o la manca de la mateixa tarden anys en visualitzar-se, la manca de suport institucional en aquest sentit ha començat a notar-se fa tres anys i si el govern valencià no canvia la tendència continuarà la davallada’.

La Gira

Les Trobades seran, a més, el marc de la Gira 09 – IV Festival Itinerant de Música en Valencià que preveu trenta concerts i l’assistència de vint mil persones. El Festival es va inaugurar a Falles, amb l’assistència de més de tres mil.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any