Delort assumirà la direcció dels mossos en substitució d’Olmos

  • Saura admet que l'acció dels mossos 'no es va ajustar als principis de proporcionalitat' · El conseller compareix al Parlament per donar compte de l'actuació policíaca · CiU li demana que s'aparti d'Interior i el PP vol que dimiteixi · El PSC considera el cas tancat · ERC demana més informació

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
31.03.2009 - 16:16

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Interior, Joan Saura, ha explicat al parlament les conclusions de l’informe de la policia sobre les càrregues del dimecres 18 de març. Saura ha reiterat les disculpes a les desenes de ferits per aquells fets, després del desallotjament del rectorat de la UB. En tres ocasions durant tot aquell dia i l’endemà la policia va atacar ferm els manifestants i també va ferir periodistes i vianants. El conseller ha admès que l’acció dels mossos no es va ajustar en alguns moments als principis de proporcionalitat (vegeu-ne el vídeo) i ha confirmat la destitució de Rafael Olmos com a director general de la policia. Les competències les assumirà directament el secretari de seguretat, Joan Delort.Saura ha fet una defensa de l’actuació dels mossos d’esquadra els últims dos anys, durant els quals Olmos ha estat al capdavant de la policia, i ha remarcat que els incidents del 18 de març no podien embrutar aquesta imatge.

Ara, el conseller ha reconegut que el dispositiu d’aquell dia no era pas satisfactori, pel fet que quedessin ferits quaranta-vuit agents i un centenar de ciutadans, una trentena dels quals periodistes. Entre més errors que ha reconegut Saura hi ha la dubtosa conveniència del dia triat per fer el desallotjament de l’edifici històric de la UB, fet que va desencadenar tot el seguit d’incidents d’aquell dimecres, perquè va tenir lloc entre setmana i perquè no es va tenir en compte l’afectació que podia tenir en la mobilització de l’endemà dels sindicats d’educació.

Saura també destaca que la policia va actuar igual contra tots els manifestants, quan només ‘un centenar’ van iniciar els atacs als mossos.

CiU demana a Saura que s’aparti d’Interior

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha acusat Saura d’haver estat el responsable ‘d’encendre la polèmica’ amb els mossos quan va qualificar de ‘desafortunada’ la seva actuació. Pujol ha demanat a Saura que ‘no resolgui en fals’ aquesta polèmica amb el cessament de Rafael Olmos de la Direcció General de la Policia i ha insistit en demanar-li que ‘renunciï a les competències de l’àmbit d’Interior’. ‘Aparti’s de les competències de seguretat, del cos dels mossos d’esquadra’, ha dit, ‘pel bé dels catalans, pel bé de la seva seguretat i per preservar institucions que tant ens ha costat d’assolir’.

Per Pujol, hi ha ‘massa dubtes’ que el conseller ‘ha passat per sobre’, com ara ‘com és que es cometi un error tant greu com l’oportunitat d’actuar el dia 18’. ‘Qui va forçar perquè el desallotjament no s’aplacés com demanaven alguns comandaments de la policia?’, ha preguntat. A més, ha preguntat si ‘va ser Olmos el comandament polític alt, més responsable, de les càrregues que hi havia a la sala de coordinació operativa?’.

El PSC considera el cas tancat

El parlamentari del PSC David Pérez ha donat suport a la gestió de Saura i ha dit que el cas estava tancat. El representant del PSC ha criticat l’oposició per les seves crítiques a Saura: ‘No es pot dir que els mossos ho han fet bé però que Saura ha de dimitir’. Segons Pérez, ‘la imatge de la policia va resultar ferida’ durant els fets dels dies 18 i 19 i ha dit que esperava que no es tornessin a repetir.

D’una altra banda, Pérez ha destacat que la conselleria d’Interior feia un esforç de transparència i ha indicat que no li havien posat les coses fàcil. En aquest sentit, ha carregat contra l’oposició i ha dit que aquesta ha tingut una ‘actitud destructiva’.

ERC demana més informació sobre les càrregues

La diputada d’ERC al Parlament, Patrícia Gomà, ha considerat que el dia triat per a desallotjar la UB va ser inoportú i ha demanat a Saura quin era el motiu del cessament del director de la policia, Rafael Olmos. Gomà ha recordat que Olmos va ser el primer en donar explicacions i defensar la correcta actuació policíaca: ‘i ara ens anuncia que ha estat cessat. Com ho hem d’interpretar?’, ha demanat. La portaveu parlamentària d’ERC ha dit que no hi havia la informació necessària sobre l’actuació policíaca i ha demanat el motiu de la segona càrrega policíaca.

Gomà ha destacat que la policia era una de les icones de l’autogovern català, ‘una peça clau de la sobirania i una peça de poder polític nacional’. I ha afegit: ‘La policia té tota la legitimitat per a intervenir; no s’ha de ponderar el per què de la intervenció sinó el com’. Finalment, Gomà ha demanat a Saura que ‘aclareixi’ els esdeveniments: ‘la societat necessita informació veraç i objectiva’.

ICV aplaudeix el paper de Saura a Interior

El portaveu del grup parlamentari d’ICV, Jaume Bosch, ha donat suport a Joan Saura, a la remodelació del departament, i ha aplaudit el paper de Saura com a titular d’Interior. Bosch, que ha insinuat que ‘potser calia fomentar el debat’ sobre el procés de Bolonya, ha dit: ‘En un estat de dret no tenen cabuda les agressions a la policia’ i ha apuntat que els estudiants havien ‘d’aïllar els sectors minoritaris que promouen actituds violentes’.

Bosch ha acusat CiU i els governs anteriors de fer mal els mossos d’esquadra en no tractar ‘de cara’ els problemes que arrossega el cos. ‘CiU no vol que ICV sigui al govern, es pensa que ella és l’única força legitimada per governar’, ha criticat Bosch. Finalment, el portaveu d’Iniciativa ha sentenciat: ‘Ens sentim orgullosos de dirigir la seguretat del nostre país. Hem lluitat per construir un model català de seguretat del qual els mossos en són peça essencial.’

El PP insta Saura a deixar Interior

El president del grup parlamentari del PP, Daniel Sirera, ha instat Joan Saura, a fer ‘un últim servei al país’ i ‘abandonar les responsabilitats d’Interior’. ‘Hauria de seguir els passos del senyor Olmos i anar-se’n a casa’, ha dit. ‘Des que és conseller d’Interior, Catalunya s’ha convertit en un país que no és normal’, ha dit Sirera al començament de la seva intervenció en la Comissió de Justícia del Parlament.

‘Si tingués un mínim de sentit institucional, avui hagués anunciat la seva dimissió per la gestió del dia 18, per la no actuació del dia següent i perquè des que és responsable d’Interior s’ha produït un descrèdit molt important per part de la policia de la Generalitat’, ha sentenciat.

Crisi a Interior

Saura compareix en plena crisi a la cúpula del departament i amb la direcció de la policia completament en joli. I és que el conseller ha rebut crítiques i pressions de totes bandes per l’actuació dels mossos. A part les crítiques dels estudiants, els partits, tant de l’oposició com del govern, han demanat responsabilitats polítiques al conseller.

Entitats i grups professionals han contestat l’actuació de la policia i n’hi ha que han demanat la dimissió de Saura. Els sindicats dels mossos d’esquadra, altrament, han criticat Olmos i Saura per no haver defensat prou els agents i per no haver assumit responsabilitats.

Enllaços
VILAWEB TV: Els manifestants burlen els mossos canviant el recorregut| Arribada de la manifestació al barri de Sants | Les veus de la manifestació | Concentració de periodistes a Barcelona contra l’actuació dels mossos | Les fortes topades a Barcelona, des de dins | La policia dissol la concentració a la plaça de la Universitat | Lectura del manifest de l’Assemblea PDI-PAS | Manuel Delgado: ‘Ens ha recordat el franquisme’ | La policia torna a carregar contra els estudiants al Palau Robert | Vídeo d’arxiu sobre la tancada (24-11-2008).
Arxiu de VilaWeb: El conseller Saura admet errors, però evita de valorar les fortes càrregues policíaques d’ahir.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any