Es publiquen les cartes entre Pau Casals i el doctor Trueta

  • VilaWeb avança el pròleg del llibre i quatre de les cartes

VilaWeb
Redacció
01.04.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Estimat doctor / Admirat mestre‘ (Acontravent) editat per Quim Torra, és un epistolari gairebé complet entre el músic Pau Casals i el doctor Josep Trueta. L’editor Quim Torra, en unes declaracions fetes a VilaWeb, ha subratllat particularment el gran valor històric de l’obra, perquè fa avinents detalls de la política catalana i testifica l’evolució de l’amistat entre aquests dos personatges. Podeu llegir-ne el pròleg i quatre cartes.Les cartes que Torra considera més importants són les que Casals i Trueta van escriure entre l’any 1944 i el 1955, si bé el llibre suara publicat en recull fins el 1976. Les primeres se situen a la fi de la Segona Guerra Mundial i palesen les ganes dels dos catalans de poder tornar a Catalunya. Des d’aquest moment la relació epistolar és més intensa i s’hi retrata la desil·lusió del músic, quan veu que els anglesos no faran res per eliminar la dictadura de Franco. En vist d’això, Casals deixa de tocar i es reclou a Prada. En canvi, a la mateixa època, el doctor Trueta opta pel coratge i escriu el llibre ‘The Spirit of Catalonia’, que dedicarà a Casals. ‘És interessant de veure com els dos amics reaccionen oposadament davant un mateix fet’, explica Torra.

Símbols del catalanisme

Gràcies a les cartes aplegades a ‘Estimat doctor / Admirat mestre’, ens adonem que cada personatge veu en l’altre el símbol del catalanisme universal. També hi descobrim la mobilització de Trueta per a aconseguir que Pau Casals fos nomenat Premi Nobel de la Pau.

Avui es presenta l’epistolari

‘Estimat doctor / Admirat mestre’ es presenta avui al vespre a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. En seran els presentadors la filla de Josep Trueta, Amèlia Trueta; Pepa Domingo, de la Fundació Pau Casals; l’editor Quim Torra i el president del IEC, Salvador Giner.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any