PSOE i PP fan públic el pacte basc, de marcat perfil nacionalista espanyol

  • L'acord limita la presència de l'èuscar a l'escola i a l'administració i proposa de controlar l'EITB · Montilla considera el relleu un exemple de maduresa

VilaWeb
Redacció
31.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La junta directiva del PP basc ha aprovat per unanimitat l’acord (pdf) amb el PSE. Per aquest acord els populars es comprometen a donar suport a la investidura presidencial del socialista Patxi López i, en canvi, obtindran la presidència del parlament basc. L’acord, titulat ‘Bases del canvi democràtic al servei de la societat basca’, preveu actuacions concretes en política lingüística i educació, i canvis en els mitjans de comunicació públics.Política lingüística

El pacte, de sis punts, proposa la voluntat de rebaixar l’exigència del coneixement de l’èuscar als funcionaris i de facilitar que els pares puguin elegir l’educació en espanyol; de frenar, per tant, el procés de normalització a l’escola. Els requisits lingüístics administratius es mesuraran, segons el pacte, per ‘l’ús efectiu de la llengua a cada zona’ i ‘en equilibri amb els mèrits professionals’ en cada oferta pública d’ocupació.

Reforma de l’EITB

Tots dos partits es comprometen a reformar profundament l’EITB, la corporació pública de ràdio i televisió, segons que diuen, ‘per garantir una línia editorial que respecti i defensi el nostre marc institucional, que impulsi valors ètics i de convivència des del reconeixement de la pluralitat de la societat basca i el respecte de la igualtat de tots els ciutadans i que asseguri l’objectivitat, la veracitat i la imparcialitat de les informacions.’ El document arriba a parlar, fins i tot, de modificar els mapes de l’EITB, que ara presenten el conjunt d’Euskalherria, i reclama que s’adaptin a la realitat estatutària, és a dir que se cenyeixin a les tres províncies d’Euskadi.

Més recursos a l’Ertzaintza

El pacte també preveu de donar més recursos l’Ertzaintza per lluitar contra ETA i d’eliminar les partides pressupostàries per a les associacions de familiars dels presos d’ETA que no condemnin la violència.

Presidència del parlament

Els populars encara no han concretat qui proposaran de president del parlament, però les parlamentàries Laura Garrido i Arantxa Quiroga són les dues candidates amb més possibilitats. En canvi d’aquesta presidència, es comprometen a ‘no presentar mocions de censura ni a donar-hi suport’, tret que s’infringeixi el pacte.

Segons Montilla, el relleu és un exemple de maduresa democràtica

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, va dir ahir que l’alternança política al País Basc era un senyal ‘de solidesa i de maduresa del sistema’, concretada entre forces que poden compondre majories per a assumir la responsabilitat de governar.

Enllaços
EITB: El PP no apoyará ninguna moción de censura contra el Gobierno de Patxi López.
Gara: La cuestión nacional centra un pacto PSE-PP muy inconcreto.
Berria: Euskalduntze plana berrikustea eta EITBren ildoa aldatzea jaso dute PSE eta PPk hitzarmenean.
Diario Vasco: El PP no apoyará ninguna moción de censura contra Patxi López a lo largo de la legislatura.
Document de l’acord.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any