El DTP s’imposa a les municipals del Kurdistan turc

  • Ha escombrat a Diyarbakir, la capital, amb el 65% vots

VilaWeb
Redacció
30.03.2009 - 06:55

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Partit de la Societat Democràtica (DTP) s’ha imposat amb comoditat a les principals ciutats de majoria kurda dins l’estat turc i ha estat la cinquena força de les eleccions municipals amb el 5% dels vots. El DTP, principal partit kurd (l’únic legal a Turquia) ha escombrat a la capital del Kurdistan turc, Diyarbakir, amb el 65% dels vots. El partit ha obtingut la victòria a vuit ciutats, superant l’AKP, el partit del primer ministre Erdogan.Milers de persones han celebrat aquesta nit la victòria del partit a les eleccions, i han cridat a favor de la independència i del PKK (Kurdistan Workers Party), el grup armat que lluita per la independència del Kurdistan i qualificat de terrorista per les autoritats turques. També s’ha corejat el nom d’Abdulla Öcalan, el líder del PKK, tancat en una presó turca des de 1999.

Un portaveu del DTP ha llançat una advertència al govern de l’estat: ‘No té res a fer al Kurdistan si no reconeix la nostra identitat i opció política’.

Una delegació de catalans, impulsada pel CIEMEN, ha fet d’observador a les eleccions, i ha relatat l’experiència en aquest bloc.

En el conjunt de l’estat turc, el partit més votat ha estat el partit de la Justícia i el Desenvolupament (AKP), tot i haver perdut sis punts respecte de les eleccions legislatives del 2007. El partit del primer ministre Recep Tayip Erdogan s’ha imposat amb el 40% dels vots, mentre que la segona força més votada ha estat el Partit Republicà del Poble, amb el 23% dels vots. El tercer ha estat l’ultradretà Partit d’Acció Nacionalista amb el 15% dels vots.

La jornada electoral ha estat marcada per la violència, amb el resultat de cinc morts i prop de cent ferits.

Enllaços
Hurriyet: Pro-Kurdish DTP sweeps Diyarbakir.
Bloc del CIEMEN, observador a les eleccions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any