Joan Miquel Oliver torna en solitari amb un ‘Bombón mallorquín’

  • El compositor d'Antònia Font publica disc nou i el llibre 'Quadern 2008'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
26.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Joan Miquel Oliver, compositor i lletrista d’Antònia Font, publica el segon disc en solitari, ‘Bombón mallorquín‘ (Blau/DiscMedi), també assequible amb el llibre-disc ‘Quadern 2008‘ (Empúries). ‘Bombón mallorquín’ és una mena de biografia poètica musicada en què Oliver reflexiona sobre la seva etapa d’infant i l’actual; i el llibre recull les pàgines de la llibreta manuscrita d’Oliver, en què es reflecteix el procés de creació del nou disc.‘Bombón mallorquín’

El nou treball de Joan Miquel Oliver, el títol del qual evoca un gelat molt característic de les Illes, conté dotze cançons sense cap estil definit, però que sonen a marca Oliver: música pop, d’aire adés folk, adés electrònic o fins i tot simfònic, que s’endinsa també en el rap i el ‘reggaeton’, amb lletres surrealistes en què, és clar, hi apareix un ‘Marcianet de Mart’. També hi trobem moixos, ‘polos’ de llimona i de menta, un avió de paper, taxis, robots que miren joguines… Les lletres d’aquest segon disc han estat molt treballades i Oliver explica que ha volgut investigar el llenguatge.

En aquest disc, Oliver parla del pas de la vida, des de ‘Lego’, la primera cançó que rememora l’etapa d’infant, fins a ‘Ai las!’, que se situa en el moment actual. Al YouTube ja podeu veure el primer videoclip del disc, el de ‘Final feliç‘.

Tot i que ‘Bombón mallorquín‘ forma part de la discografia en solitari de Joan Miquel Oliver, en algunes cançons l’acompanyen membres d’Antònia Font, com ara Pere Debon, que hi toca la bateria, Jaume Manresa, en dues cançons, i Joan Roca, que posa el contrabaix en un parell més.

‘Quadern 2008’

Per a qui no en tingui prou amb les dotze noves cançons del disc, Joan Miquel Oliver ha publicat també ‘Quadern 2008‘, un llibre que aplega les cent vint pàgines escannades de la llibreta en què Oliver va escriure, durant més d’un any, esbossos i idees de les cançons que han acabat formant part de ‘Bombón Mallorquín’.

El llibre comença igual que acaba ‘El misteri de l’amor’, la primera novel·la d’Oliver, que aconseguí força notorietat: ‘La data coincideix aproximadament amb el final de la redacció de la novel·la, i el tema és el mateix que la darrera pàgina del relat: el final feliç. Puc dir que, en general, ‘Bombón Mallorquín’ és una continuació del llibre’, explica Oliver.

En les cent pàgines i escaig del llibre, el lector pot endinsar-se en el món del músic, veure l’evolució de les lletres de les cançons, i descobrir alguns projectes de novel·la, esquemes de guions, dibuixos, etc. Tot plegat, guiat per comentaris de l’autor. Per exemple, hi trobem alguns capítols de ‘El misteri de l’amor’ que van acabar descartats; proves i proves de lletres i estructures de cançons; esbossos per a convertir ‘El misteri de l’amor’ en un guió de cinema; pàgines en què repassa el vocabulari de les cançons, una pràctica habitual de n’Oliver, que manifesta: ‘Amb el disc ‘Alegria’ vaig ordenar alfabèticament totes les paraules de totes les cançons i vaig reparar, amb això, algunes redundàncies semàntiques, també sonores’. I també hom descobreix que el disc s’hagués pogut arribar a titular ‘Mountain Bike’ o ‘Also available in CD’. Explica, així mateix, que no acabaria mai de corregir un text: ‘Quan tens el disc editat, el continuaries corregint. Per això pens que la millor manera d’arreglar un disc és de fer-ne un altre.’

Les últimes pàgines del llibre contenen la transcripció de la llibreta manuscrita (‘la falta de cura sumada a una cal·ligrafia ja de si malgarbada ens ha duit a la preocupació que els textos més narratius no fossin mals de llegir, i per això hem decidit finalment de picar-los a l’ordinador’) i les lletres de les cançons de ‘Bombón mallorquín’. Però Oliver demana als lectors: ‘Si us plau, per molt ben ortotipografiat que ho vegeu, no oblideu que eren simples assaigs destinats a passar la resta de la vida física de primer tancats i més tard perduts.’

En definitiva, ‘Quadern 2008’ exposa el procés de creació musical de Joan Miquel Oliver, un dels personatges més destacats de la cultura pop actual. Com diu ell mateix: ‘Qualsevol que hagi llegit aquest llibre, ja sap com es fa un disc, no hi ha més misteri. Almenys sap com els faig jo, o com a mínim, com he fet aquest’.

Projectes

Joan Miquel Oliver (Sóller, 1974) va començar l’any 2005 una carrera en solitari, paral·lela a la de compositor, lletrista i guitarrista d’Antònia Font, amb la publicació del disc ‘Surfistes en càmera lenta’ i, l’any següent, de ‘Live in Paris’ i dels ‘singles’ ‘Sa núvia morta’ i ‘Hansel i Gretel’.

Alhora, Joan Miquel Oliver ha editat el poemari ‘Odissea trenta mil’, s’ha encarregat de la banda sonora de ‘My Way’, de J. A. Salgot, i l’any passat va publicar la seva primera novel·la, ‘El misteri de l’amor’.

Però Oliver ja té més projectes literaris entre mans: un llibre de contes, una novel·la i un llibre escrit a mitges amb un company de la carrera de filosofia. A més a més, diu que els Antònia Font publicaran disc nou cap a final del 2010.

B. Z.

Enllaços
Myspace de Joan Miquel Oliver.
Escolteu Lego i Dins un avió de paper, dues de les cançons de ‘Bombón mallorquín’.
Videoclip de ‘Final feliç‘.
Arxiu de VilaWeb: Joan Miquel Oliver, de l’amor i la matèria (13-3-2008).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any