Es mor l’escriptor i director teatral Ricard Salvat

  • Llegiu en pdf el seu darrer text, un nou pròleg a 'Animals destructors de lleis'

VilaWeb
Redacció
24.03.2009 - 14:08

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’escriptor i director teatral Ricard Salvat s’ha mort avui a Barcelona. Salvat va ser un dels noms de referència del teatre català, fundador de l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual i director d’obres que van marcar època, com la ‘Ronda de mort a Sinera’ de Salvador Espriu que es va estrenar l’any 1965. L’editorial Meteora té enllestida la reedició d’una de les seves novel·les amb un pròleg nou, inèdit, que podeu llegir ací.La novel·la és ‘Animals destructors de lleis’, un text amb el qual Salvat va guanyar el premi Joanot Martorell de l’any 1959.

Com a director de teatre Salvat va dirigir al llarg de la seva vida més de dues-centes obres. Havia rebut entre altres reconeixements el Premi Nacional de Teatre 1999.

Salvat va estudiar filosofia a la Universitat de Barcelona i més tard va ser professor universitari i catedràtic emèrit d’aquesta mateixa universitat, així com doctor en Filosofia (1973). Es va interessar pel món del teatre a la mateixa universitat, on es va relacionar amb Feliu Formosa, Salvador Giner o Josep Maria Carandell. L’any 1959 va guanyar la darrera convocatòria del Premi Joanot Martorell amb la seva obra ‘Animals destructors de lleis’. L’any següent fundà, juntament amb Maria Aurèlia Capmany l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, i el 1975 l’Escola d’Estudis Artístics de l’Hospitalet de Llobregat.

Durant dues temporades, va dirigir diversos muntatges al Teatre Romea i també el Festival Internacional de Teatre de Sitges. Ha estat impulsor i director de la primera edició del Festival Internacional Entrecultures de Tortosa l’any 2004. Actualment, era director de la revista ‘Assaig de Teatre’ de l’Associació d’Investigació i Experimentació Teatral (AIET), de la qual n’era també fundador i president.

Com a autor, va publicar ‘La cafetera’ (1963) i ‘Animals destructors de lleis’ (1961), entre d’altres títols, així com un gruix considerable d’estudis literaris, com ara ‘El teatre contemporani’, o ‘El teatre a Barcelona durant la il·luminació de gas i l’espectacle del XIX a Catalunya’. Pel que fa a textos teatrals, destaquen títols com ‘Nord enllà’, ‘Adrià Gual i la seva època’ i ‘Salvat-Papasseit i la seva època: però la joia és meva’.

Durant la seva trajectòria, va rebre el Premi Joanot Martorell de novel·la (1959), la Creu de Sant Jordi (1996), el Premi Nacional de Cultura de Teatre (1999), la Medalla d’or al Mèrit Artístic de l’Ajuntament de Barcelona (2003), el Premi Arlequí (2008) i la Butaca d’Honor (2008). L’any 2003, el Palau de la Virreina va acollir una exposició en homenatge a la seva obra, titulada ‘Salvat i la seva època’.

Paraules de record

El director Xavier Albertí ha explicat que la mort de Ricard ‘és una desaparició d’una part essencial de la memòria escènica d’aquest país’. ‘Ha sigut un lluitador profund tots els dies de la seva vida cap al teatre i al compromís ideològic, una lluita irrenunciable, que espero que el teatre no perdi mai’, ha comentat.

L’actriu tortosina Sílvia Sabater va conèixer Ricard Salvat en el grup de teatre de la universitat que ell dirigia any i l’any passat van coincidir en un espectacle sobre un monòleg que va fer Sabater. ‘En sabia molt de teatre. Aquí se l’havia valorat poc en el seu moment i ara s’estava recuperant la seva figura’, ha manifestat l’actriu. ‘És una pena que hagi mort quan estava trobant el reconeixement dels seus anys de feina i d’investigació en el teatre’, ha afegit Sabater.

L’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB) també ha expressat unes paraules de record a la seva figura. El delegat de Cultura, Jordi Martí, s’hi ha referit com a un ‘agitador cultural, savi, rigorós i polifacètic com pocs’ i també com a una ‘figura cabdal del teatre català’. Així mateix, n’ha destacat la seva faceta de teòric, com a un dels ‘més rellevants del nostre teatre’, ‘el principal divulgador de Bertol Brecht’ i un ‘rastrejador tenaç’ del teatre de Salvador Espriu. L’ajuntament de Barcelona ha proposat a tots els teatres de la ciutat que la funció d’aquest dimarts al vespre estigui dedicada a la seva memòria.

El Departament de Cultura, per la seva banda, també ha lamentat profundament la pèrdua de Ricard Salvat i ha expressat el condol a la seva família.

La vetlla es farà demà al Tanatori de les Corts i la cerimònia de comiat, dijous.

Enllaços
Nou pròleg a la novel·la “Animals destructors de lleis” (pdf)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any