‘Una educació francesa’, nou llibre de Bezsonoff

  • Parla de la seva relació amor-odi amb França i repassa la seva infància i la seva joventut

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La relació amor-odi de Joan-Daniel Bezsonoff amb França s’aplega en aquest llibre basat en els relats que l’autor va publicar a l’Avenç cada mes durant el 2008. ‘Una educació francesa‘ (L’Avenç) no és pas una autobiografia, avisa Bezsonoff. Tot i amb això, hi parla molt d’ell mateix: dels seus referents culturals, a cavall entre una educació francesa i una educació catalana, i de la seva infantesa i de la seva joventut amb un toc de nostàlgia.Bezsonoff rememora l’època que anava a esquiar als Alps o s’amagava als soterranis dels afores de París: ‘aquells temps sense internet ni mòbils, quan els trens trigaven quinze hores a unir Perpinyà i París i calia esperar tres anys o quatre a tenir el telèfon a casa, quan els cantants sabien cantar, quan el cinema feia somniar i quan el president de la República editava antologies poètiques i tots els catalans parlaven català.’

Joan-Daniel Bezsonoff, nascut a Perpinyà el 1963, és novel·lista. La major part de les seves obres tenen un rerefons històric. Amb ‘La guerra dels cornuts’ (2004), publicada per Empúries, va obtenir els premi Casero 2003 i el premi Mediterranée 2004, i ‘Les amnèsies de Déu‘ (2005) va ser guardonada amb el premi Crexells, amb el premi Maria Àngels Anglada i amb el premi Salambó. En ‘Els taxistes del tsar’ (2007) parlava del seu avi rus, que va emigrar a París. Col·labora habitualment a El Periódico i al Temps. Durant el 2008 va publicar un relat mensual a L’Avenç, que és la base d’aquest llibre.

En aquest vídeo hi ha una entrevista que VilaWeb va fer-li arran de la publicació de ‘Els taxistes del tsar’.

Enllaços
Notícia anterior a VilaWeb: Bezsonoff: ‘Descobrint la meva identitat russa m’he adonat que era més català que no em pensava’ (09/07/2007)
VilaWeb TV: Joan Daniel Bezsonoff: ‘Quan sigui feliç deixaré d’escriure
VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any