Les crítiques polítiques contra Saura per l’actuació dels mossos pugen de to

  • CiU demana a Montilla que li tregui les competències d'Interior · El PP en demana la dimissió · Concentració de periodistes a Barcelona per a protestar contra l'actuació dels mossos

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
LES CÀRREGUES POLICÍAQUES, A LA XARXA

Molts testimonis han publicat vídeos de les càrregues de la policia a Barcelona a internet. En aquest vídeo hi ha imatges directes de la càrrega després del desallotjament de la UB, al matí. També a la portada de l'Agència Catalana de Notícies hi ha el vídeo de la càrrega contra un grup de periodistes a la Via Laietana, alguns dels quals van ser ferits. Vegeu els vídeos de VilaWeb TV.

Els periodistes anaven identificats amb un braçalet de premsa i eren a una certa distància dels manifestants, però, tot i així, van rebre cops de porra dels mossos. Un dels més malparats va ser Guillem Valle, fotògraf de l'ADN, que va acabar amb un trau a la cara i un ull de vellut.

Molts internautes han publicat vídeos a YouTube dels atacs. Vegeu-ne uns quants en aquest enllaç. També hi ha un vídeo de la càrrega d'avui contra estudiants de la UIB [+ article].

Redacció
20.03.2009 - 16:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les crítiques a Joan Saura per la polèmica actuació dels mossos el dimecres pugen de to. Avui CiU ha demanat a José Montilla que li tregui les competències d’Interior i que les assigni a un conseller que no sigui d’ICV. El PP demana directament la dimissió de Saura. També avui, convocats pel Col·legi de Periodistes, un centenar de periodistes s’ha concentrat davant el Palau de la Generalitat (vídeo) per protestar contra les agressions que van patir.A la concentració. hi ha assistit el degà del Col·legi de Periodistes, Josep Carles Rius, qui ha dit que exigiran responsabilitats al departament d’Interior per uns fets ‘intolerables’.

Rius ha dit que Saura s’havia disculpat al Col·legi de Periodistes per les agressions que patiren trenta-un professionals dimecres al vespre. Ha dit, però, que les disculpes no eren suficients i ha exigit responsabilitats. El Col·legi de Periodistes es presentarà com a acusació particular en totes les denúncies que s’hi presentin.

Dotzenes de periodistes, sobretot de gràfics, s’han reunit a la porta del palau de la Generalitat. Els fotògrafs han deixat les seves càmeres al terra en senyal de protesta. Duien diverses fotografies en què es veien les agressions que patiren els periodistes despús-ahir i també petites pancartes amb lemes en contra de l’actuació policíaca.

A més del Col·legi de Periodistes, uns altres col·lectius, com ara el Grup Barnils i el comitè d’empresa i el comitè professional de Catalunya Ràdio demanaren ahir que s’assumissin responsabilitats per les ferides infligides a alguns periodistes arran de l’actuació dels mossos.

Les crítiques polítiques

Juntament amb els periodistes, els polítics també han dirigit dures crítiques contra Interior. Si ahir, Artur Mas va dir de les càrregues que havien estat ‘molt desproporcionades’, avui el portaveu parlamentari, Oriol Pujol, ha demanat a Montilla que retiri les competències d’Interior a Saura i que les assigni a un altre conseller que no sigui d’ICV perquè considera que és incompatible que aquest partit gestioni les polítiques d’Interior.

També des de l’oposició, el PP ha anat més enllà, i la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat la dimissió de Joan Saura.

També per Esquerra l’actuació dels mossos fou desproporcionada, cal donar explicacions i, si hi ha hagut errors de direcció, s’han d’assumir les responsabilitats pertinents. Uriel Bertran, diputat d’ERC i dirigent d’Esquerra Independentista, ha demanat la dimissió de Joan Saura. No solament això, sinó que EI ha fet a mans del president d’ERC, Joan Puigcercós, un comunicat demanant que sigui el conjunt del partit que exigeixi formalment la dimissió a Montilla. Puigcercós, però, ha dit aquest matí que les responsabilitats s’hauran de depurar un cop es conegui l’informe de l’actuació policíaca que ha encarregat el conseller Saura.

EUiA, soci de coalició d’ICV, s’ha expressat en uns termes semblants. En un comunicat exposa la necessitat d’assumir responsabilitats: ‘És necessària una investigació ràpida que aclareixi tots els fets. Les situacions viscudes han de tenir transparència, i és necessari passar de les explicacions públiques a depurar responsabilitats i cessaments perquè situacions com aquestes no es tornin a repetir’. Entre els ferits, hi ha familiars del dirigent d’EUiA, Francesc Matas Salla, que també fou agredit pels mossos. Matas Salla ho explica al seu bloc.

Enllaços
VILAWEB TV: Concentració de periodistes a Barcelona contra l’actuació dels mossos | Les fortes topades a Barcelona, des de dins | La policia dissol la concentració a la plaça de la Universitat | Lectura del manifest de l’Assemblea PDI-PAS | Manuel Delgado: ‘Ens ha recordat el franquisme’ | La policia torna a carregar contra els estudiants al Palau Robert | Vídeo d’arxiu sobre la tancada (24-11-2008).
ÀUDIOS: Joan Saura demana perdó als ferits i admet errors en les càrregues d’abans d’ahir.
Diari de l’Escola: El Pla Bolonya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any