Notícies

Divendres  20.03.2009  16:01

Les crítiques polítiques contra Saura per l'actuació dels mossos pugen de to

CiU demana a Montilla que li tregui les competències d'Interior · El PP en demana la dimissió · Concentració de periodistes a Barcelona per a protestar contra l'actuació dels mossos

Men?ame
 

Les crítiques a Joan Saura per la polèmica actuació dels mossos el dimecres pugen de to. Avui CiU ha demanat a José Montilla que li tregui les competències d'Interior i que les assigni a un conseller que no sigui d'ICV. El PP demana directament la dimissió de Saura. També avui, convocats pel Col·legi de Periodistes, un centenar de periodistes s'ha concentrat davant el Palau de la Generalitat (vídeo) per protestar contra les agressions que van patir.

A la concentració. hi ha assistit el degà del Col·legi de Periodistes, Josep Carles Rius, qui ha dit que exigiran responsabilitats al departament d'Interior per uns fets 'intolerables'.

Rius ha dit que Saura s'havia disculpat al Col·legi de Periodistes per les agressions que patiren trenta-un professionals dimecres al vespre. Ha dit, però, que les disculpes no eren suficients i ha exigit responsabilitats. El Col·legi de Periodistes es presentarà com a acusació particular en totes les denúncies que s'hi presentin.

Dotzenes de periodistes, sobretot de gràfics, s'han reunit a la porta del palau de la Generalitat. Els fotògrafs han deixat les seves càmeres al terra en senyal de protesta. Duien diverses fotografies en què es veien les agressions que patiren els periodistes despús-ahir i també petites pancartes amb lemes en contra de l'actuació policíaca.

A més del Col·legi de Periodistes, uns altres col·lectius, com ara el Grup Barnils i el comitè d'empresa i el comitè professional de Catalunya Ràdio demanaren ahir que s'assumissin responsabilitats per les ferides infligides a alguns periodistes arran de l'actuació dels mossos.

Les crítiques polítiques

Juntament amb els periodistes, els polítics també han dirigit dures crítiques contra Interior. Si ahir, Artur Mas va dir de les càrregues que havien estat 'molt desproporcionades', avui el portaveu parlamentari, Oriol Pujol, ha demanat a Montilla que retiri les competències d'Interior a Saura i que les assigni a un altre conseller que no sigui d'ICV perquè considera que és incompatible que aquest partit gestioni les polítiques d'Interior.

També des de l'oposició, el PP ha anat més enllà, i la presidenta del partit, Alícia Sánchez-Camacho, ha demanat la dimissió de Joan Saura.

També per Esquerra l'actuació dels mossos fou desproporcionada, cal donar explicacions i, si hi ha hagut errors de direcció, s'han d'assumir les responsabilitats pertinents. Uriel Bertran, diputat d'ERC i dirigent d'Esquerra Independentista, ha demanat la dimissió de Joan Saura. No solament això, sinó que EI ha fet a mans del president d'ERC, Joan Puigcercós, un comunicat demanant que sigui el conjunt del partit que exigeixi formalment la dimissió a Montilla. Puigcercós, però, ha dit aquest matí que les responsabilitats s'hauran de depurar un cop es conegui l'informe de l'actuació policíaca que ha encarregat el conseller Saura.

EUiA, soci de coalició d'ICV, s'ha expressat en uns termes semblants. En un comunicat exposa la necessitat d'assumir responsabilitats: 'És necessària una investigació ràpida que aclareixi tots els fets. Les situacions viscudes han de tenir transparència, i és necessari passar de les explicacions públiques a depurar responsabilitats i cessaments perquè situacions com aquestes no es tornin a repetir'. Entre els ferits, hi ha familiars del dirigent d'EUiA, Francesc Matas Salla, que també fou agredit pels mossos. Matas Salla ho explica al seu bloc.

Men?ame