Més crítiques contra Saura per les càrregues de la policia

  • Saura evita fer cap judici dels atacs, però admet errors · Raül Romeva espera que s'assumeixin responsabilitats · ERC també ho exigeix · Uriel Bertran demana la dimissió de Saura i insta el partit a exigir-la a Montilla · EUiA vol que hi hagi cessaments

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
LES CÀRREGUES POLICÍAQUES, A LA XARXA

Molts testimonis han publicat vídeos de les càrregues de la policia a Barcelona a internet. En aquest vídeo hi ha imatges directes de la càrrega després del desallotjament de la UB, al matí. També a la portada de l'Agència Catalana de Notícies hi ha el vídeo de la càrrega contra un grup de periodistes a la Via Laietana, alguns dels quals van ser ferits. Vegeu els vídeos de VilaWeb TV.

Els periodistes anaven identificats amb un braçalet de premsa i eren a una certa distància dels manifestants, però, tot i així, van rebre cops de porra dels mossos. Un dels més malparats va ser Guillem Valle, fotògraf de l'ADN, que va acabar amb un trau a la cara i un ull de vellut.

Molts internautes han publicat vídeos a YouTube dels atacs. Vegeu-ne uns quants en aquest enllaç. També hi ha un vídeo de la càrrega d'avui contra estudiants de la UIB [+ article].

Redacció
20.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La pressió política sobre el Departament d’Interior com més va, més puja de to. La polèmica actuació dels mossos d’esquadra en les manifestacions d’estudiants de la UB (vegeu vídeo) ha suscitat crítiques dels àmbits polític i periodístic, que demanen que s’assumeixin responsabilitats per la desproporció de les càrregues. ERC i EUiA han estat molt crítics envers Saura, i fins i tot l’eurodiputat d’ICV, Raül Romeva s’ha declarat consternat.El Col·legi de Periodistes i col·lectius, com el Grup Barnils i el comitè d’empresa i el comitè professional de Catalunya Ràdio demanen que s’assumeixin responsabilitats per les ferides infligides a alguns periodistes arran de l’actuació dels mossos. De fet, sindicats i Col·legi de periodistes han convocat avui a les 12.00 una concentració per a protestar contra les agressions que van patir els periodistes durant les topades amb la policia.

Però el conseller d’Interior, Joan Saura, va evitar de fer-ne cap judici (vídeo) i es va limitar a dir que potser s’havien comès errors; que havia demanat un informe a la direcció dels mossos d’esquadra sobre les actuacions d’ahir i que, quan el tingués, ‘d’aquí a una setmana o dues’, prendria les mesures que cregués convenients.

CiU ha criticat durament la gestió política, tant del Departament d’Interior com del d’Universitats, però ha donat suport al rector. Artur Mas, en unes declaracions al parlament, va dir de les càrregues que havien estat ‘molt desproporcionades’. Per CiU, els responsables dels fets de dimecres són, sobretot, alguns polítics, concretament els consellers dels departaments d’Interior i d’Universitats, Joan Saura i Josep Huguet.

També per Esquerra l’actuació dels mossos fou desproporcionada, cal donar explicacions i, si hi ha hagut errors de direcció, s’han d’assumir les responsabilitats pertinents. Uriel Bertran, diputat d’ERC i dirigent d’Esquerra Independentista, ha demanat la dimissió de Joan Saura. No solament això, sinó que EI ha fet a mans del president d’ERC, Joan Puigcercós, un comunicat demanant que sigui el conjunt del partit que exigeixi formalment la dimissió al president de la Generalitat, José Montilla. Puigcercós, però, ha dit aquest matí que les responsabilitats s’hauran de depurar un cop es conegui l’informe de l’actuació policíaca que ha encarregat el conseller Saura.

EUiA, soci de coalició d’ICV, s’ha expressat en uns termes semblants. En un comunicat exposa la necessitat d’assumir responsabilitats: ‘És necessària una investigació ràpida que aclareixi tots els fets. Les situacions viscudes han de tenir transparència, i és necessari passar de les explicacions públiques a depurar responsabilitats i cessaments perquè situacions com aquestes no es tornin a repetir’. Entre els ferits, hi ha familiars del dirigent d’EUiA, Francesc Matas Salla, que també fou agredit pels mossos. Matas Salla ho explica al seu bloc.

Palmada: ‘Va fallar la proporcionalitat

Sobre els incidents, la comissionada d’Universitats, Blanca Palmada, va dir: ‘Els fets de dimecres no ens ajuden a construir la universitat que volem i fan més difícil la via del diàleg. Tots plegats ens hem de comprometre a distanciar-nos de maneres de fer que no ens porten enlloc i que no tenen res a veure amb la universitat.’ I sobre les càrregues de la policia: ‘En les imatges dels fets d’ahir he vist que una part dels manifestants actuaven per impossibilitar el diàleg, i que en l’actuació de la policia hi hagué també accions que posen de manifest que va fallar l’adequació i la proporcionalitat, com ja ha manifestat el director general de la policia mateix.’

Més crítiques

Ahir, l’endemà dels atacs, advocats, veïns i entitats de drets humans de Barcelona van exigir responsabilitats al Departament d’Interior. Van fer públic un manifest condemnant la gestió política, l’actuació de la policia i el paper del rector (vídeo). El manifest és signat per la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), la Comissió de Defensa dels Drets de la Persona del Col·legi d’Advocats de Barcelona, l’Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la UB, l’Associació Catalana en Defensa dels Drets Humans i l’Observatori dels Drets Econòmics, Socials i Culturals.

Les entitats signants critiquen durament el rector de la UB, Dídac Ramírez, i el Departament d’Interior, i demanen que s’obri una investigació per a determinar si la gravetat dels fets és atribuïble als agents de la policia o si en foren responsables i partícips els seus ‘superiors jeràrquics’. En aquest últim cas, demanen ‘possibles cessaments’. També volen que es revisin els protocols de dissolució de manifestacions.

La policia espanyola ataca estudiants de la UIB

Ahir hi va haver un altre atac de la policia espanyola, concretament contra una setantena d’estudiants de la Universitat de les Illes Balears (UIB) que havien tallat la carretera de Valldemossa. Protestaven contra el pla Bolonya i contra la repressió de les protestes de Barcelona. Entre els estudiants detinguts dimecres a Barcelona, n’hi havia un de mallorquí. Després de la càrrega policíaca els estudiants van plantar-se davant l’edifici del rectorat, a Son Lledó, per exigir diàleg amb els responsables de la UIB. El resultat d’aquest atac va ser de vuit estudiants i de dos policies ferits, segons informació de la policia espanyola difosa per Europa Press.

El PSM-EN condemna ‘la brutal càrrega policíaca’. El partit considera ‘inadmissibles actuacions tan agressives de les forces de seguretat d’un país democràtic, especialment contra estudiants que exercien els seus drets legítims, d’expressar les seves opinions i de manifestar-se públicament, d’una manera totalment pacífica.’ A més, el PSM-EN considera ‘inacceptable’ que els efectius de la policia espanyola haguessin entrat al recinte universitari ‘sense l’autorització preceptiva del rectorat de la UIB.’ Per tant, ‘exigeix al delegat del govern espanyol a les Illes, Ramon Socias, que doni explicacions públiques’. Alhora, se solidaritza amb els estudiants agredits, tant de la UIB com de la Universitat de Barcelona.

Enllaços
VILAWEB TV: Les fortes topades a Barcelona, des de dins | La policia dissol la concentració a la plaça de la Universitat | Lectura del manifest de l’Assemblea PDI-PAS | Manuel Delgado: ‘Ens ha recordat el franquisme’ | La policia torna a carregar contra els estudiants al Palau Robert | Vídeo d’arxiu sobre la tancada (24-11-2008).
ÀUDIOS: Joan Saura demana perdó als ferits i admet errors en les càrregues d’abans d’ahir.
Diari de l’Escola: El Pla Bolonya.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any