Notícies

Dimarts  17.03.2009  18:31

Els mossos d'esquadra detenen Enric Duran, l'estafador solidari

Al setembre va sortir del país sense haver tornat els 492.000 euros en préstecs que diu que havia repartit entre els moviments socials

Men?ame
 

Els mossos han detingut avui a la tarda a l'edifici central de la Universitat de Barcelona Enric Duran, l'activista que fa sis mesos va aconseguir préstecs que en total sumen 492.000 euros i es va escapar. Duran va tornar a Barcelona ahir i va participar en en una conferència de premsa del col·lectiu Crisi, en què es presentava la campanya 'Podem viure sense capitalisme'. Enric Duran, que es va explicar en aquest vídeo, té quatre denúncies pendents.

Duran tenia una ordre judicial de detenció per un delicte d'estafa i el jutjat ha emès una ordre de 'crida i cerca' quan ha sabut que l'activista era al recinte de la UB de l'edifici central tancat amb els estudiants que protesten contra el procés de Bolonya. Agents de la Unitat Central de Robatoris i Mitjans de Pagament dels mossos que anaven de paisà han entrat dins de la universitat per detenir Duran. La policia li imputa diversos delictes d'estafa i falsificació documental.

L'estafador solidari, que diu que va donar la majoria dels diners aconseguits amb els préstecs a col·lectius i moviments socials que volen canviar el sistema, va explicar ahir que solament tenia quatre denúncies, tot i haver demanat crèdits en una quarantena d'entitats bancàries i que totes s'havien arxivat. Però, segons l'ACN, el jutjat d'instrucció número 29 de Barcelona, que s'encarrega del cas, no ha arxivat cap denúncia, encara tampoc no ha ordenat la crida i cerca d'Enric Duran. Aquest, després de la conferència de premsa, va afegir-se a la tancada que fan els estudiants de la Universitat de Barcelona contra el pla Bolonya.

La fuga d'Enric Duran es va fer pública el 17 de setembre amb la distribució d'una publicació anomenada 'Crisi. Creus que els bancs et roben?' (pdf) en què s'explicava el delicte d'Enric Duran i es criticava el model econòmic capitalista. Avui, just sis mesos després de la fugida, es repartiran 350.000 exemplars (220.000 en català i 130.000 en espanyol) de la publicació 'Crisi? Podem viure sense capitalisme' en què es proposa un pla d'acció per a abandonar el capitalisme. La publicació, que repartiran dos mil voluntaris, també es pot llegir íntegra a internet.