Milers de manifestants planten cara a la crisi a Barcelona

  • CC OO i UGT estan molt contents amb l'afluència i emplacen al govern català i espanyol a prendre'n nota · Cinquanta mil persones segons els organitzadors i dotze mil segons la Guàrdia Urbana

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
14.03.2009 - 19:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Milers de persones, cinquanta mil segons els organitzadors i dotze mil segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat pels carrers del centre de Barcelona convocades pels sindicats CC OO i UGT per ‘plantar cara’ a la crisi. Els organitzadors, que estan molt satisfets amb l’afluència de gent, emplacen al govern català i espanyol a ‘prendre’n nota’ i a actuar d’una manera més ‘coordinada i transparent’. No descarten noves mobilitzacions.Amb aquesta manifestació han volgut expressar el seu malestar per les mesures anticrisi que han posat en marxa els governs espanyol i català i que consideren ‘insuficients’ per afrontar la situació. Representants de la majoria de grups polítics i gairebé un centenar d’entitats i associacions sindicals, socials i culturals s’han adherit (pdf) a la protesta, així com treballadors de desenes d’empreses instal•lades a Catalunya afectades per Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO).

Un dels missatges que més s’han repetit durant la protesta ha estat que la crisi no l’han de pagar els treballadors i les treballadores. ‘No en som responsables, sinó les víctimes’ constava en el manifest llegit al final de la convocatòria. UGT i CCOO responsabilitzen al sector financer de la precària cojuntura econòmica. Però també culpen al sector ‘immobiliari’ i a les ‘polítiques econòmiques dels poders públics’, els quals han actuat fins ara amb passivitat i, sovint, amb complicitat amb els responsables de la crisi.

Josep Maria Álvarez: ‘som més i tenim més raó’

El secretari general de la UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, ha declarat que la manifestació d’aquest dissabte és per demostrar a la Generalitat, govern espanyol, i patronal que ‘som més i tenim més raó’. Per això, rebutja les justificacions que els empreses exposen per tirar endavant acomiadaments i per retallar els salaris de les plantilles. ‘Si no hi ha diners per poder comprar, no podrem sortir d’aquest pou’ ha advertit el líder sindical, que també ha reclamat que es creï ‘ocupació estable’ i ‘polítiques socials’ per tal que els ciutadans no es quedin desemparats. Álvarez ha denunciat que les empreses que no estan tecnològicament al dia són, entre d’altres, les que generen la crisi.

Joan Carles Gallego: ‘no acceptarem retallades de drets laborals’

Per la seva part, el secretari general de CCOO a Catalunya, Joan Carles Gallego, ha comentat que ‘no estem disposats a acceptar retallades de drets laborals i socials’. ‘Els empresaris han de ser responsables perquè els treballadors han creat la riquesa de les seves empreses’ ha afegit. A més, el responsable de CCOO ha apuntat que ‘hi ha mesures per sortir de la crisi en millors condicions’ i per això demana als governs mesures directes per reactivar l’economia i que garanteixi la protecció per les persones que es queden a l’atur.

Enllaços
Manifest conjunt ‘Plantem cara a la crisi’ (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any