Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Dijous  12.03.2009  12:33

Grups d'estudiants es manifesten de nou contra el pla Bolonya

En aquesta ocasió tenen el suport d'una part del professorat i del personal d'administració i serveis

Men?ame
 

Milers d'estudiants s'han manifestat a Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, València, Castelló, Alacant, Palma i Perpinyà contra les reformes que planteja l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES). A Barcelona, sis mil estudiants, segons la guàrdia urbana, (quinze mil segons l'organització) han recorregut el centre de la ciutat. El seguiment de la vaga ha estat desigual: en algunes facultats no hi ha assistit ningú i en altres s'ha fet classe amb normalitat.

Els manifestants han acabat el recorregut a dos quarts de dues ocupant per sorpresa el campus de la Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Amb el crit 'Ocupació, no a la privatització', han entrat al pati de l'edifici Roger de Llúria i han llegit un manifest contra Bolonya.

A Palma la manifestació ha aplegat devers cinc-cents estudiants (vuit-cents segons els organitzadors), que han recorregut els carrers de la ciutat des de la plaça del Tub fins a l'edifici de la Conselleria d'Educació, on els portaveus de les organitzacions convocants han lliurat una llista de reclamacions al departament corresponent. La manifestació ha comptat amb el suport de divuit entitats, com ara l'Obra Cultural Balear (OCB) i el Grup d'Ornitologia Balear (GOB).

A València han respost a la convocatòria centenars d'estudiants (dos-mil segons els organitzadors i cinc-cents segons la policia). La manifestació, que ha eixit des de la Facultat d'Història, a Blasco Ibáñez, ha recorregut els carrers de València fins arribar al Palau de la Generalitat, on s'ha llegit un manifest. 'No a la privatització', 'universitat pública i de qualitat'i 'Fora les empreses de la universitat' han estat algunes de les consignes que s'hi han escoltat. A la pancarta que encapçalava la manifestació es podia llegir: 'Stop Bolonya. Prou imposició i repressió. Els estudiants no som mercaderia ni delinqüents'.

En la resta de ciutats el seguiment tampoc no ha estat gaire important. A Tarragona la manifestació no ha aplegat més de tres-cents estudiants i a Girona se n'han manifestat uns cinc-cents.

Les manifestacions a totes les ciutats han estat convocades pel Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP) i assemblees de facultat de diverses universitats. Exigeixen un 'debat obert' sobre l'aplicació del procés de Bolonya.

Suport d'una part del professorat i el personal d'administració

El 28 de febrer passat professors (PAS) i personal d'administració i serveis (PDI) feren públic un manifest 'contra el desballestament de la universitat pública', en què es demana 'generar un espai obert de discussió no mediatitzat per principis innegables ni per normativitats immutables.' El manifest compta amb un bon nombre d'adhesions. PAS i PDI de nou universitats catalanes hi han donat suport. El manifest cridava a la participació activa en les mobilitzacions universitàries que tenen lloc avui a tot el país.

Vaga de fam

D'altra banda, Tomàs Sayes, estudiant de la Universitat Autònoma de Barcelona i militant de la SEPC, suma avui divuit dies en vaga de fam i diu que continuarà fent vaga fins que no s'aturi l'aplicació del procés de Bolonya.

Referèndums no vinculants

Cal recordar que en algunes universitats del país els estudiants feren referèndums, no vinculants, per a expressar el seu parer respecte a l'anomenat procés de Bolonya. La pregunta a què havien de respondre els estudiants era: 'Cal paralitzar l'aplicació de l'Espai Europeu Superior d'Ensenyament (EEES) per iniciar un procés de debat sobre el futur de la universitat pública?'. Els estudiants de la UAB, de la UB i de la UPF votaren majoritàriament a favor de la paralització del procés.

Men?ame