‘Twistanschauung’ de Víctor García, les relacions de parella en tretze contes

  • El llibre ha guanyat el darrer Premi Documenta

VilaWeb

El Premi Documenta

El Premi Documenta de narrativa és un premi literari en llengua catalana convocat per la Llibreria Documenta de Barcelona i l'Editorial Empúries i és destinat a un text narratiu inèdit escrit en català i realitzat per un autor menor de trenta-cinc anys. Els guanyadors de les edicions anteriors són Guillem Sala, amb 'Imagina un carrer' (2006), i Melcior Comes, amb 'L'estupor que us espera' (2004). Els anys 2007 i 2005 els premi va quedar desert.

Redacció
15.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les relacions de parella és el tema comú dels contes de ‘Twistanschauung’ (Empúries) de Víctor García, un barceloní nascut el 1981 que va decidir deixar de treballar de dissenyador gràfic per dedicar-se a l’escriptura. La seva situació personal li va provocar la necessitat de parlar sobre la parella i concretament de dos aspectes de les relacions sentimentals: d’allò que és tabú parlar i d’allò que veiem però que és fruit de la nostra imaginació.El títol del llibre ‘Twistanschauung’ és una barreja de dos termes. El primer prové de la cançó dels Beatles ‘Twist and Shout’ perquè a l’autor li recorda un ball en parella, i l’altre és ‘weltanschauung’ que significa la manera que un individu té d’entendre la realitat. De fet, els contes de García són una barreja d’aquests dos conceptes. ‘Quan explico a la gent què faig els deixo llegir el primer conte, ‘Re#’, perquè parla de la parella i inclou elements fantàstics i estranys’, ha dit l’autor a VilaWeb. Tot i l’element en comú, els contes també parlen dels aquaris, l’autoestop, el bilingüsime, els funerals, els gats, de Mart, dels sudokus i de la televisió. L’últim dels tretze contes, ‘El conte de fons i figura’, és un resum i serveix per justificar la resta de contes. La professió de Víctor García, dissenyador gràfic, traspua en el llibre perquè hi podem trobar diversos elements gràfics com fotografies o símbols.

El jurat del premi Documenta format per Dolors Miquel, Ramon Planes, Pau Vidal i Eugènia Broggi va valorar la voluntat renovadora i original del text de Víctor García, que ‘aporta una nova visió de la societat catalana contemporània’. També va valorar la manera de construir un món literari diferent, i modern, en el qual hi ha lloc per nous llenguatges i situacions quotidianes pròpies del costumisme.

Preparant un nou llibre

En un primer moment, la intenció de l’autor era d’escriure un llibre de contes que li permetés de provar l’estil d’escriptura amb el qual se sentia més còmode: ‘Volia utilitzar diferents maneres d’escriure i comprovar quina era la que més m’agradava, encara he de trobar el meu estil’, ha explicat García. La necessitat d’escriure sobre les relacions de parella van fer que l’autor aparqués aquesta idea que ara vol tornar a recuperar. El títol serà ‘Bildungsrobot’ i tornarà a ser un recull de contes.

Enllaços
VilaWeb Lletres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any