Notícies

Diumenge  15.03.2009  06:00

Més de cent persones participen en un homenatge a Carles Rahola a Girona

Fa setanta anys que el van executar · Els participants han resseguit a la inversa l'últim recorregut que va fer Rahola

Men?ame
 

Més de cent persones han participat aquesta matinada de diumenge en una concentració d' homenatge a l'escriptor, historiador, polític republicà i catalanista Carles Rahola i Llorens, que va morir afusellat pels franquistes el 15 de març de 1939. Els participants han resseguit a la inversa el recorregut exacte, els últims passos que Rahola va fer just fa setanta anys. L’inici de la marxa ha sigut a les cinc del matí, la mateixa hora en què el van executar.

Rahola va ser un dels primers executats pel règim a la ciutat, concretament, el segon dia d'execucions. La marxa ha recurregut l'antic camí de la Font de la Pólvora i s'ha aturat a diferents indrets: el Jardí de la Infància, escenari de l'article 'Refugis i jardins', publicat a L'autonomista, on Rahola lamenta que un espai de jocs per a infants hagi esdevingut un refugi antiaeri, i que fou una de les proves per a condemnar-lo. L'altra prova fou el pròleg titulat 'Contra l'invasor', d'un recull d'articles sobre la guerra del francès.

La pròxima parada va ser davant del monument que li han dedicat a la Rambla i, l'última, la porta del seminari, antiga presó de la ciutat, d'on l'escriptor va sortir per emprendre el camí cap a la mort.

Des d'ara i fins el juny Girona celebrarà diferents activitats per recordar els setanta anys de la derrota, que inclouen conferències, exposicions, lectures, itineraris i projeccions. L'ajuntament ha dedicat una exposició a Rahola que es podrà veure a centres cívics i instituts de la ciutat i que s'inaugurarà demà a l'IES Carles Rahola.