Notícies

Diumenge  08.03.2009  20:23

Un grup que s'autodenomina 'Ira Autèntic' reivindica l'atemptat del nord d'Irlanda

És una facció dissident de l'Exèrcit Repubicà Irlandès · El Sinn Fein condemna l'atemptat

Men?ame
 

Un diari dublinès (Sunday Tribune) ha rebut la trucada d'un home que ha reivindicat, en nom de l'Ira Autèntic, l'autoria de l'atemptat que es va produir ahir a la nit en una base militar del nord d'Irlanda i en què es van morir dos soldats. L'IRA Autèntic és un grup dissident de l'IRA que s'oposa al procés de pau al nord d'Irlanda, així com a la proposta política del Sinn Fein, partit que presideix Gerry Adams. El Sinn Fein ha condemnat l'atemptat.

Segons que ha dit Suzanne Breen, del diari Sundat Tribune, l'home ha emprat certes paraules clau que es poden atribuir a aquest grup.

Dos morts i quatre ferits greus. Aquest és el resultat de l'atac contra una caserna de l'exèrcit britànic a Masserene, al comptat nord-irlandès d'Antrim, a uns trenta quilòmetres al nord de Belfast. L'atac amb trets, l'autoria del qual encara no es coneix, es va produir ahir a la nit. És l'atac més greu que ha viscut Irlanda d'ençà que se signaren els acords de pau del 1998. Les darreres setmanes hi ha hagut forts rumors sobre una possible escissió dins l'IRA.

Fonts policials i sanitàries indicaren que els atacants havien disparat entre trenta i quaranta trets. Thomas Burns, regidor d'Antrim, va explicar que els atacants haurien arribat a la base amb un taxi, tot fent-se passar per repartidors de pizzes.

El cap de la policia del nord d'Irlanda va dir que la setmana passada havien rebut amenaces de dissidents republicans i que havien demanat que intervinguessin els serveis secrets i les forces armades britàniques. El Sinn Fein ha condemnat de forma immediata l'atac a través d'una declaració de Gerry Adams.

D'altra banda, Gordon Brown, primer ministre britànic, va assenyalar en un comunicat que es faria tot el possible per a jutjar els responsables de l'atac. A més, l'unionista Peter Robinson, principal ministre d'Irlanda del Nord, va donar tot el suport a les víctimes i va decidir d'ajornar un viatge als Estats Units. Tots dos van dir que no permetrien que uns quants violents trenquessin els acords de pau del 1998.