Manifestacions del dia de la Dona

  • L'avortament, la conciliació entre la vida familiar i laboral o la lluita contra l'assetjament sexual, algunes de les reivindicacions

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
08.03.2009 - 13:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Als diversos actes amb què es commemora el dia de la Dona, avui s’han fet manifestacions a tot el país. Sota tres lemes diferents (‘Crisi total al sistema patriarcal’, ‘L’avortament és un dret: nosaltres decidim’ i ’75 anys commemorant el 8 de març’), milers de dones i homes han recorregut els carrers de Barcelona, València i Palma, respectivament. El lema de l’ONU d’enguany és ‘Tots units per a acabar amb la violència contra dones i nenes’.A Barcelona, el lema de la manifestació organitzada per la Comissió 8 de Març, de Ca la Dona, al·ludeix a la situació socioeconòmica present: ‘Crisi total al sistema patriarcal’. Alguns dels objectius de la manifestació eren reclamar la conciliació entre la vida familiar i laboral, lluitar contra l’assetjament sexual a la feina (que al Principat afecta un 15 per cent de les treballadores) i demanar el ple dret a l’avortament. I és que des de la comissió organitzadora s’ha criticat el projecte de llei sobre l’avortament que prepara el govern espanyol. Sandra Ezquerro, portaveu de la Comissió 8 de març, rebutja la normativa perquè segueix ‘criminalitzant’ i ‘infantilitzant’ la dona i no deixa opció a ‘l’avortament lliure i gratuït’ dins la sanitat pública (àudio). La manifestació, que ha sortit a les 12 de plaça Universitat, ha finalitzat devers les 14 a la plaça Sant Jaume amb la lectura d’un manifest, a càrrec de la cantant Montserrat Pratdesaba, coneguda com Big Mama. Al manifest s’ha reivindicat la conciliació entre vida laboral i familiar, i que les dones treballadores no siguin les víctimes d’una crisi econòmica que no han provocat.

A València, la manifestació, organitzada per la Xarxa Feminista del País Valencià, tenia per lema ‘L’avortament és un dret: nosaltres decidim’. A la marxa, que ha sortit a les 12 des del Parterre, molts manifestants hi han exhibit mocadors palestins en solidaritat amb les dones d’aquest territori. Hi han assistit representants polítics i sindicals, així com diversos col·lectius, com ara Revolta, Lambda, Endavant o Maulets. Hi han assistit milers de persones (segons la policia, 3.000).

A Palma la manifestació, que ha estat organitzada per la Plataforma per la Igualtat, també ha tingut un seguiment important. Ha sortit a les 12 des de la plaça Joan Carles I, coneguda com a plaça de les Tortugues. El lema que ha encapçalat la manifestació ha estat: ’75 anys commemorant el 8 de març’.

Com cada any, el 8 de març se celebra el Dia Internacional de les Dones, que commemora les fites assolides per les dones i reivindica la plena igualtat en tots els àmbits, encara no assolida com demostra un informe publicat aquesta setmana per la Comissió Europea. Hi explica que, al conjunt de la Unió, les dones guanyen de mitjana un 17,4% menys que els homes, en part perquè les dones ocupen feines menys valorades, però no exclusivament.

Molt més que manifestacions

L’Institut Català de les Dones ha preparat una lectura de textos d’autores feministes agrupats sota el tema ‘Les dones i la política’, que es fa aquests dies a diferents ciutats. Entre les autores que s’hi llegiran, Frederica Montseny, Teresa Claramunt, Maria Aurèlia Capmany, Montserrat Roig, Maria Mercè Marçal, Simone Weil, Virginia Woolf i Simone de Beauvoir.

L’Institut Balear de la Dona i entitats de dones han preparat un programa molt ampli d’activitats que inclou conferències, presentacions de llibres, homenatges, projeccions i exposicions.

Al País Valencià, la web de la Xarxa Feminista aplega la majoria d’actes, entre els quals, el Cicle Dones i Nacions organitzat per l’Octubre Centre de Cultura Contemporània.

Enllaços
Diari de l’Escola: 8 de març: Dia Internacional de les Dones.
Enllaços a webs de dones: Dones en Xarxa, Women Watch, Vocabulari de la Desigualtat.
Dia de la Dona Treballadora, a la Viquipèdia.
Webs a Nosaltres.cat: Dones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any