Milers de manifestants a Brussel·les per a demanar un estat propi

  • Organitzadors i representants de partits polítics lloen l'èxit de la convocatòria de Deumil.cat

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
07.03.2009 - 17:01

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Uns 5.000 manifestants (més de 10.000 segons l’organització i uns 3.000 segons la policia) han recorregut els carrers de Brussel·les per a demanar un referèndum per l’autodeterminació. L’impulsor de la manifestació, Enric Canela, i representants dels partits polítics, han proclamat l’èxit dels Deu Mil a Brussel·les. ‘Som aquí per exercir el dret a l’autodeterminació, que ens escolti tothom’, han dit en l’acte final celebrat en una carpa.La protesta ha recorregut poc més de tres quilòmetres pel centre de Brussel·les. Al final s’ha llegit un manifest on es demana ‘que els partits nacionals catalans, d’una vegada per totes, posin la independència com a objectiu en els seus programes electorals i l’autodeterminació com a prioritat en la seva acció de govern’. ‘Volem mostrar al món que a Catalunya existeix un conflicte, un conflicte pacífic, els catalans tenim el dret d’autodeterminar-nos i volem exercir aquest dret, volem tenir la possibilitat de decidir el nostre futur col·lectiu, volem votar’. L’acte ha acabat amb unes albades valencianes i el cant d’Els Segadors.

CDC i ERC han enviat representants de la direcció a la manifestació. Els diputats Jordi Cuminal i Albert Batalla i els secretaris d’Immigració i de Relacions Internacionals de Convergència, Àngel Colom i Carles Llorens, són alguns dels dirigents convergents que hi han acudit aquest dissabte a Brussel·les, junt amb Alfons López Tena. La portaveu d’ERC al Parlament i al Congrés dels Diputats, Anna Simó, el diputat d’ERC del Congrés, Francesc Canet, i el seu candidat a les eleccions europees, Oriol Junqueras, han encapçalat la delegació republicana en la manifestació.

‘És un moment històric pel nostre país, que 10 mil catalans vinguem a internacionalitzar la nostra causa té molt de mèrit’, ha expressat el diputat de CDC al Parlament i alcalde de la Seu d’urgell, Albert Batalla. ‘Però és més important treballar el dia a dia pel país’, ha afegit. ‘Més enllà dels moments puntuals, els que som aquí i els molts que s’han quedat a casa, el què hem de fer és treballar dia a dia per autogovernar-nos i decidir nosaltres mateixos quin futur volem.

‘Des d’aquí davant costa dir si som 10.000 o una mica més o una mica menys. El que si està clar és que és un èxit, que hi ha molta gent i molta il·lusió’, ha destacat per la seva banda diputat de CDC al Parlament, Jordi Cuminal. ‘Encoratgem a què la gent segueixi tenint la flama encesa en els moments importants i cal que estiguem apunt. Cal que estiguem a punt per reivindicar el dret que tenim com a nació, ara que vénen moments més importants’, ha apuntat.

La portaveu d’ERC al Parlament, Anna Simó, ha argumentat que ‘cap gest no es queda en el no res, tot pas va sumant, ara hi ha més gent per a l’autodeterminació que fa cinc, deu, o quinze anys’.

‘L’únic que volem fer algun dia és fer el què han fet milions d’europeus. És inconcebible que Europa avali els processos d’autodeterminació de tants i tants pobles i no el de Catalunya’, ha assenyalat finalment el candidat d’ERC a les eleccions europees, Oriol Junqueras.

Cap eurodiputat català no participa en la protesta: l’ecosocialista Raül Romeva hi dóna suport, tot i el rebuig d’ICV, però no és a la manifestació, ni tampoc el convergent Ignasi Guardans, tot i que CDC sí que hi ha enviat representants. També l’Scottish National Party, el Sinn Féin i el Plaid Cymru gal·lès s’han sumat a la convocatòria, així com Eusko Alkartasuna i el Bloque Nacionalista Galego (BNG).

Els eurodiputats de l’Scottish National Party, Ian Hudghton, i el d’Eusko Alkartasuna, Mikel Irujo, van rebre aquest dijous al Parlament Europeu una vintena de representants de la plataforma encapçalats per Aureli Argemí i Manel Bargalló, que van lamentar l’absència dels europarlamentaris catalans. Deu Mil a Brussel·les va lliurar una carta a tots els eurodiputats en què reclamava el dret a l’autodeterminació del poble català i feia un ‘toc d’atenció’ sobre les polítiques ‘separadores i discriminatòries dels estats’. ‘Pertanyem a la societat civil d’un poble europeu que, com a poble distint, aspira a integrar-se plenament i en primera persona, sense mitjancers, a la Unió Europea’, reivindiquen.

Les comarques gironines i les de l’àmbit metropolità barceloní són les que més manifestants han aconseguit mobilitzar i els organitzadors asseguren que l’aclaparadora majoria dels que s’han desplaçat a Brussel·les ho han fet per compte propi en vehicles privats o en vols regulars, però al marge dels autocars i del vol xàrter de l’organització.

Diversos grups de manifestants havien arribat a la capital flamenca ja anit procedents de diverses ciutats del Principat i el País Valencià i la seva presència va ser ostensible al llarg del dia.

Hillary Clinton, preguntada sobre la independència de Catalunya

L’assistent de l’eurodiputada gal·lesa Jill Evans va preguntar ahir a la secretària d’Estat nord-americana, Hillary Clinton, si els Estats Units donarien suport a nacions sense estat, ‘com Catalunya, Gal·les i Escòcia’, que volguessin declarar la independència. Clinton, que participava en una trobada amb estudiants i amb joves europeus a Brussel·les, ha dit que els EUA evitarien qualsevol ingerència en els assumptes internes d’altres estats.

Sara Medi, l’assistent de l’eurodiputada, ha fet aquesta pregunta a Clinton ‘perquè volia saber si és conscient dels desigs d’independència d’unes quantes nacions d’Europa’, segons que ha dit a VilaWeb.

També en declaracions a VilaWeb, l’eurodiputada Evans, del Plaid Cymru, ha dit que no la sorprenia que Hillary Clinton hagués refusat de posicionar-se sobre la voluntat d’independència d’alguns pobles europeus. ‘Tot amb tot, al Plaid Cymru volem aprofitar qualsevol oportunitat per parlar de la independència de Gal·les en escenaris internacionals’.

Evans també ha parlat de la manifestació Deu Mil a Brussel·les: ‘Dono tot el suport a les manifestacions i als esforços del poble català per aconseguir la independència’.

Enllaços
FlandersNews: Independece for Catalonia | La Libre Belgique: Les Catalans manifestent à Bruxelles pour l’indépendance | Le Soir: Manifestation pour l’indépendance de la Catalogne à Bruxelles | Le Figaro: 3000 manifestants pour la Catalogne | RTL: Des Catalans manifestent à Bruxelles pour leur indépendance |
VilaWeb TV: Resum de la manifestació | Entrevista amb Enric Canela, portaveu de la plataforma Deu Mil a Brussel·les
Àudios: Ernest Paret | Jordi Palau | Alfons López Tena (CiU) | Oriol Junqueras (ERC)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any