Inaugurada la Setmana del Llibre en Català que, per primera vegada, no es fa a Barcelona

  • Es fa a Sant Cugat · Malestar entre llibreters i escriptors pel nou model de la Setmana · A Palma també se celebra la Setmana

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
ELS ACTES MÉS DESTACATS

Divendres 6 de març: 12:00h: Acte inaugural amb l'espectacle Poesia i Llibertat, al Claustre del Monestir. 18.00h: Taula rodona Paradigmes pel segle XXI 19.00h: Joan Daniel Bezsonoff versus Vicent Sanchís

Dissabte 7 de març: 12:00h Dictat, a diferents poblacions de Catalunya. 12.00h Signatures d'autors 18.00h Signatures d'autors 18.00h Espectacle de titelles El Baró de Münchausen.

Diumenge 8 de març: 11:00h Jocs infantils 12:00h Espectacles familiars 12:00-14:00 Signatures d'autors 17:00h Tallers familiars

Redacció
06.03.2009 - 19:06

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per primera vegada, la Setmana del Llibre en Català no se celebra a Barcelona, sinó a Sant Cugat del Vallès. La pèrdua de capitalitat ha provocat el malestar d’escriptors i del Gremi de Llibreters que va abandonar l’organització. El president de la comissió organitzadora de la Setmana, Albert Pèlach s’hi va referir durant l’acte d’inauguració: ‘Hi ha hagut una falta de visió dels caps de Barcelona o una manca meva de capacitat de convicció’.La directora editorial de La Campana, Isabel Martí es va mostrar crítica amb el fet que la Setmana ja no es faci a Barcelona. En declaracions a VilaWeb va dir: ‘És impresentable que l’Ajuntament de Barcelona no hagi trobat un lloc per la Setmana’. De fet, cap autor de l’editorial La Campana no anirà a la Setmana del Llibre perquè no els agrada la línia que està agafant. ‘S’està infantilitzant la Setmana, programant activitats lúdiques, per atraure públic’, va afegir Martí. La directora editorial de La Campana creu que les vendes són importants però ‘la Setmana ha de ser un espai per explicar la solidesa de la cultura catalana’, va dir.

La pèrdua de la capitalitat és el principal motiu que va exposar el Gremi de Llibreters per justificar la seva marxa de l’organització, i també va queixar-se de la disminució dels llibres de fons en aquesta edició i de la programació d’activitats amb ‘la intenció de convertir la Setmana en un festival’.

Els editors no són els únics que es queixen de la nova línia de la Setmana. L’escriptor Màrius Serra, en declaracions a VilaWeb va fer referència al canvi d’emplaçament: ‘És un pas enrere notabilíssim perquè sembla que hagin enviat els llibres en català a un exili interior’. I va afegir: ‘És lamentable que la capital del meu país no trobi un espai pels llibres en català. No té cap sentit que l’any vinent no es faci a Barcelona’. En la mateixa línia es posicionava l’escriptor Quim Monzó que va publicar un article a La Vanguardia en el qual deia: ‘Que per primera vegada a la seva història, la Setmana del Llibre en Català deixi de fer-se a Barcelona és un fet de tal magnitud que no només hauria d’imporar als llibreters sinó a qualsevol persona interessada en la cultura d’aquest país’ i afegia: ‘En aquesta Barcelona multisostenible on qualsevol manifestació cultural o pseudocultural troba un pedestal on exhibir-se no hi ha lloc per una fira de llibres en català’.

Hi ha però, qui veu en aquest canvi d’emplaçament una oportunitat per potenciar altres localitats. És el cas de l’escriptor Víctor Alexandre que viu a Sant Cugat i que va dir a VilaWeb: ‘No totes les activitats culturals han d’ésser centrades a Barcelona. Si hi ha gent que surt a sopar fora de Barcelona, per què no es pot desplaçar per a veure una activitat cultural?’. L’alcalde de Sant Cugat, Lluís Recoder, va reivindicat, durant la inauguració de la Setmana, ‘el paper de les ciutats mitjanes’ i va dir que ‘no és casualitat que la fira es faci a Sant Cugat, on la cultura sempre ha estat molt important’.

Caldrà veure quin serà l’emplaçament de la Setmana de l’any vinent i quina valoració es fa d’aquesta edició que per primera vegada a la seva història no s’ha aconseguit que es quedés a Barcelona. Albert Pèlach, president de la comissió organitzadora de la Setmana del Llibre, es va mostrar crític amb aquells que van augurar un mal resultat de la Setmana: ‘hi ha veus dissonants que condemnen l’obra abans que s’alci el teló’, va dir.

Característiques de la Setmana

La Setmana d’enguany es divideix en tres envelats situats a l’exterior del Monestir de Sant Cugat que permeten fer activitats simultànies i que sumen més de mil dos-cents metres quadrats. Un es dedica a la narrativa, l’altre a la no-ficció i el tercer a la literatura infantil i juvenil. Algunes de les activitats programades són els ‘combat retòric’, en què dos personatges aparentment enfrontats discuteixen sobre un tema proposat per la Setmana. També hi haurà taules rodones i diàlegs amb autors com Pasqual Maragall, que presentarà la seva última obra ‘L’oda inacabada’. Els dos caps de setmana que dura la Setmana del Llibre en Català estaran reservats als escriptors que signaran els seus llibres, entre els assistents hi ha Empar Moliner, Isabel-Clara Simó, Víctor Alexandre, Pasqual Maragall, Marta Pessarrodona, Carme Riera, Monika Zgustová, Marc Antoni Broggi i Lluís Anton Baulenas. La Setmana del Llibre en Català també vol potenciar la participació dels ciutadans, per això aquest dissabte set de març es farà ‘El Dictat’ en què l’actriu Gemma Brió llegira un text inèdit del guanyador del Premi Sant Jordi, l’escriptor Lluís-Anton Baulenas i que se celebra simultàniament a sis poblacions de Catalunya i a Palma. Una altra activitat que busca fomentar la participació és la lectura pública d’un llibre a diverses poblacions. Per aquesta edició s’ha escollit les ‘Aventures extraordinàries d’en Massagran’ de Josep Maria Folch i Torres. La Setmana ha volgut guardonar amb el Premi Trajectòria l’escriptora Isabel-Clara Simó. Una altra novetat és la possibilitat de seguir les activitats de La Setmana del Llibre en Català en directe i en diferit a través d’Internet des de la web de la Ràdio Sant Cugat. Clourà el 15 de març.

Els ‘què-llegistes’ es trobaran a la Setmana

Els ‘què-llegistes’ estan de sort perquè per primera vegada els usuaris d’aquest portal de lectura es podran veure cara a cara el dissabte catorze de març a les onze del matí en el marc de la Setmana del Llibre en Català. És la primera quedada global i serà a la carpa de Narrativa que hi ha al davant del Monestir de Sant Cugat.

La Setmana a Palma

Palma també celebra la setmana de llibre els mateixos dies que la de Sant Cugat. La vintena edició del Llibre en Català és organitzada pel Gremi de Llibreters de Mallorca amb el patrocini de la Direcció Insular de Política Lingüística del Consell de Mallorca i de la Direcció General de Política Lingüística del Govern de les Illes Balears. Quart Creixent, Drac Màgic, Llibres Colom, Llibres Mallorca, Literanta, Quorum, Jaume de Montsó, Lluna i Embat són les llibreries que participen a la Setmana posant a la venda uns vuitanta mil títols. Es faran presentacions de llibres, contacontes i converses.

Enllaços
Notícia relacionada: L’abandó del Gremi de Llibreters accentua la crisi de la Setmana del Llibre en Català

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any