Notícies

Dimecres  04.03.2009  12:45

El tripartit i CiU donen suport a les bases de la nova llei del cinema

Només el PP i Ciutadans s'oposen al document, que preveu de garantir que la meitat de l'oferta de cinema sigui en català

Men?ame
 

La majoria dels partits del Parlament veuen amb bons ulls el document de bases per la nova llei del cinema de Catalunya, que vol garantir que la meitat de l'oferta de cinema, tant els films doblats com els subtitulats, sigui en català. Els tres partits del govern i CiU aproven el document. La federació, a més, ha demanat que també es treballi perquè hi hagi aquesta quota en les edicions en DVD. Només el PP i Ciutadans s'oposen a la llei.

La diputada d'ERC Maria Mercè Roca ha dit, en declaracions a VilaWeb que la llei és ambiciosa. 'Aquesta llei permetrà dues coses: acabar amb la desigualtat que hi ha en el sector entre les dues llengües oficials que hi ha a l'estat i resoldre la manca d'oferta de films internacionals en versió original subtitulada'. Dins del sector hi ha veus reticents, com la de les grans distribuïdores i la de les sales de cinema. 'Hem parlat amb tots els sectors però si és necessari parlarem amb ells totes les vegades que faci falta', ha afegit.

També el PSC aprova els termes del document de bases de la llei. El diputat socialista Josep Maria Balcells ha aplaudit la iniciativa del departament de Cultura, perquè pensa que contribuirà a resoldre el desequilibri que pateix el català. Balcells també ha fet èmfasi en la necessitat de parlar amb tot el sector.

I la portaveu d'ICV, Dolors Camats, valora que la futura llei del cinema permetrà de garantir la promoció de la indústria audiovisual i el dret de veure films en català.

També CiU dóna suport al document de bases, però avisa del perill que quedi en paper mullat i de la reacció que hi pugui haver dins del sector, sobretot per part dels distribuïdors. El diputat Carles Puigdemont ha lamentat que la primera iniciativa lingüística del govern no hagi arribat fins a mitja legislatura.

Les úniques veus contràries al document en l'àmbit polític són les del PP i de Ciutadans. En declaracions a VilaWeb, el portaveu de cultura del PP, Rafael López, ha dit: 'No ens agrada que la Generalitat intervingui en la vida econòmica del país i digui a les sales en quina llengua han de programar. És una mesura intervencionista i una intromissió contrària a la llibertat d'empresa. És una falàcia que el cinema en català sigui en desigualtat amb el cinema en espanyol. No són bones mesures per a reactivar el cinema en català; si s'apliquen, el cinema català està perdut'.

Per part de Ciutadans, el diputat Antonio Robles ha criticat la llei perquè la considera intervencionista i paternalista. 'Si volem un 50% de català i un 50% de castellà al cine, que s'apliqui també a l'escola', ha reclamat.