Moments històrics de la dona a Catalunya, recollits a la xarxa

  • És una iniciativa de l'Institut Català de les Dones

VilaWeb
Redacció
08.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

‘La història’, sosté Marta Selva, la presidenta de l’Institut Català de les Dones, ‘no ha sabut inscriure al seu discurs les aportacions de les dones a tots els àmbits socials ni als relats sobre la transició’. Per situar el rol femení dins la història de Catalunya, l’Institut ha començat una col·lecció a internet que recull, a través d’articles, alguns moments en què les dones han deixat un signe de la llibertat femenina al nostre país.La col·lecció, la coordinen Núria Jornet i Benito, María-Milagros Rivera Garretas i M. Elisa Varela Rodríguez, investigadores del Centre de Recerca Duoda de la Universitat de Barcelona.

La primera fase d’aquesta col·lecció inclou vint-i-sis articles, començant per la figura de Duoda, comtessa, teòloga, mare i escriptora del segle IX, que va escriure un ‘Manual’ per al seu fill. Duoda s’erigeix com un valor simbòlic de la maternitat i de l’angoixa que pot patir una mare quan s’utilitza la maternitat políticament.

Alguns altres articles fan referència a col·lectius de dones que van deixar petjada, com les trobadores, les càtares, les beguines o les jueves, i a personatges com Clara d’Assís, fundadora de l’ordre de Santa Clara, Caterina Llull i Sabastida, empresària catalana a Sicília, Francesca Bonnemaison

També recullen moments històrics com el vot femení, algunes vagues de dones durant el franquisme, les primeres alcaldesses de la democràcia, les Jornades Catalanes de la Dona del maig de 1976 o les fundacions femenines d’avui.

Els articles de la col·lecció, que anirà creixent, inclouen enllaços per a ampliar informació i bibliografia.

Enllaços
Webs a Nosaltres.cat: Dones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any