ERO, crisi i vaga general al Calidoscopi

  • David López, de la secció sindical de CGT a l’empresa Cubigel Compressors, assenyala de manera contundent alguns dels culpables de la situació i algunes de les accions per superar-la

VilaWeb
Redacció
03.03.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els grups empresarials del sector immobiliari i bancari, els polítics i les grans centrals sindicals serien, segons David López, els culpables de la situació actual. En el nou article del Calidoscopi, que a partir d’ara anirà acompanyat d’una vinyeta, López posa noms i cognoms, sense tabús, als que els últims anys han anat cultivant la situació actual ‘inculcant l’individualisme i la por a la classe treballadora’, i acaba fent una crida a la vaga general.LA CRISI, QUINA D’ELLES?

Des de fa mesos tot gira cap al mateix punt, la CRISI. Ara no paren de sortir analistes, economistes, banquers… que diuen que ells havien alertat que això arribaria d’un moment a l’altre, on estaven per a corregir aquest desastre financer-immobiliari? Segurament ajudant a tots aquests especuladors que s’han omplert les butxaques a causa de l’endeutament de milers de famílies.

Els causants de la tan cridada crisi els podem englobar sota la premissa principal de buscar una major rendibilitat dels seus capitals en poc temps. A nivell estatal passen a desenvolupar els seus negocis en l’àmbit de l’especulació immobiliària i en la construcció. A nivell internacional, a Estats Units concretament, a concedir hipoteques a compradors d’habitatges amb poques garanties de poder assumir aquest crèdit, els tipus d’interès pugen, atrapant a les classes més baixes que no els poden pagar, amb el resultat ja sabut: fallides bancàries. Aquestes fallides ja siguin en Estats Units o Europa han estat pal·liades amb els diners de tots els contribuents, amb els greus problemes que això comporta a sostenir els serveis públics com l’Educació o la Sanitat.

El panorama estatal ha estat marcat en els últims anys per l’especulació immobiliària, crèdits elevats i uns salaris que any rere any perden poder adquisitiu, a causa de seguir engreixant els beneficis de bancs, constructors i milers d’especuladors. Per no parlar del paper que han tingut els nostres governs, ja bé siguin centrals, autonòmics o locals no posant mesures per a regular el mercat i desprestigiant tot el públic amb l’ajuda dels mitjans de comunicació. D’aquesta manera ingressaven grans sumes de diners amb tots els impostos associats a l’habitatge, tant els que paga el constructor com el comprador final. Els nostres dirigents polítics a més a més pugen les tarifes de la llum, aigua, gas, transport públic, IBI, escombraries, etc; en l’últim any en alguns casos ha arribat a més d’un 10% per no parlar dels productes bàsics que consumim diàriament.

En definitiva una crisi creada per les grans fortunes que acaba afectant a la construcció, el teixit industrial en general i acaben pagant els de sempre, els treballadors que veiem perdre les nostres feines. En millors dels casos, gràcies als convenis signats per les centrals sindicals majoritàries CCOO i UGT, disminuint el nostre salari i rebaixant els nostres drets laborals i socials, flexibilitzant la nostra jornada laboral, fent impossible la conciliació de la vida laboral amb la familiar, inculcant l’individualisme i la por en la classe treballadora, perquè no ens puguem organitzar i combatre a aquells, que l’única cosa que busquen és seguir augmentant els seus beneficis.

És per això que hem de parar-nos a pensar, de crisi parlem, el treballador duu anys submergit en ella, per tot l’anterior esmentat, només hem de fer un cop d’ull a les empreses del Vallès: CUBIGEL COMPRESSORS (antiga O.H.), ESTAMPACIONS SABADELL, FICOSA, DELPHI… i moltes d’altres a nivell de Catalunya, com SEAT, NISSAN, ESTEBAN IKEDA, PIRELLI, MAHLE, que a dia d’avui estan amb ERO’s temporals o definitius, amb la complicitat de les autoritats i sindicats majoritaris. Com és possible que FICOSA Rubí plantegi acomiadaments, havent rebut un crèdit de 50 milions d’Euros per part de la Generalitat, això hauria d’estar regulat i bé acotat. CUBIGEL amb plantejaments empresarials erronis van dur anys amb congelació salarial i ara en l’actualitat la dolenta aplicació del model productiu basada en el “Just in time”, a la pèrdua de clients i l’aplicació d’un ERO temporal. Alguna cosa molt semblant ocorre en ESTAMPACIONS SABADELL. El resultat és el mateix, reculades laborals i socials per al treballador.

És per això que hem de plantejar-nos la possibilitat de dur a terme la lluita perquè d’una vegada per sempre ens escoltin i tinguin en compte la nostra opinió, no seria el moment de plantejar una Vaga General contra tots aquells que ens han dut a la situació actual que tenim avui dia? El problema és precisament aquest, ja que una part dels culpables de dur-nos a aquesta situació, són els quals haurien de convocar-la i no ho fan. De moment ajudes als bancs i grans empreses i gens als treballadors.

Socialisme per als rics i capitalisme per als pobres.

David López és membre de la secció sindical de la CGT a l’empresa CUBIGEL COMPRESSORS

vinyeta crisi

per Víctor Lopez

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any