Emilio Pérez Touriño dimiteix com a secretari general dels socialistes gallecs

  • El PP recupera el govern de Galícia · Al País Basc ha guanyat Ibarretxe però López podria ser president amb el suport de PP

VilaWeb
Redacció
02.03.2009 - 12:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Emilio Pérez Touriño ha dimitit (audio) com a secretari general del PSdG després dels resultats electorals que han donat la majoria absoluta al PP i han posat punt i final a la coalició dels socialistes amb el BNG. Ha dit que havia d’assumir la derrota en aquestes eleccions, de la qual se sent responsable. Alhora ha afirmat que s’havia d’obrir una nova etapa en la vida política del país i del PSdG i ha destacat la trajectòria del partit.Tot això ho ha dit en la roda de premsa que ha ofert des de la seu del PSdG, a Sant Jaume de Galícia. Ha dit, a més, que la seva decisió és ‘personal i intransferible’. També ha reconegut ‘errors de gestió i d’enfocament’ en els darrers quatre anys al capdavant del govern gallec, juntament amb el BNG. Malgrat la derrota electoral, però, el socialista ha volgut llançar un missatge d’esperança i ha fet una crida a la ‘serenitat’.

A les acaballes de la nit electoral, Touriño va rebre una trucada del secretari general del PSOE i president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, que li va agrair els serveis prestats i li va indicar que havia d’abandonar les seves responsabilitats al partit.

Touriño ha estat secretari general del PSdeG des de 1998 i el 2005 va accedir a la presidència de la Xunta amb una aliança amb el BNG. Els tres anys i mig de govern no han consolidat les forces del bipartit, que en les eleccions de diumenge i amb xifra rècord de participació van perdre un escó cadascú, mentre el PP assolit una amplia majoria absoluta.

El PSdeG atribueix la derrota a la incapacitat del bipartit de fer realitat el ‘canvi’ promès i a un vot de càstig per la crisi econòmica que s’ha donat sobretot a les zones més desenvolupades. També a les pugnes internes que s’han anat succeint en aquests tres anys i mig.

A Galícia el PP recupera el govern

El Partit Popular de Galícia ha aconseguit un èxit sorprenent, fet que li permet de recuperar la majoria absoluta que va perdre fa quatre anys en benefici del PSdG i el BNG. Els populars gallecs han portat, doncs, Alberto Núñez Feijóo, un candidat jove i urbà, a la presidència de la Junta de Galícia. Aquest resultat és també un cop d’efecte en relació amb la política espanyola i una alenada per a les aspiracions del president del PP espanyol Mariano Rajoy.

El futur president de la Xunta va afirmar anit, poc després de conèixer-ne els resultats, que el poble gallec havia parlat ‘alt i clar’ per tal que el PP guanyés a les quatre circumscripcions gallegues’.

La il·legalització de l’esquerra abertzale obre la porta del govern basc al nacionalisme espanyol

El PNB ha aconseguit 30 escons (en tenia 22, 29 en total en coalició amb EA); el Partit Socialista Basc, 24 (en tenia 18); el PP, 13 (en tenia 15); Aralar, 4 (en tenia 1); EA, 2 (en tenia 7 en coalició amb el PNB); Ezker Batua, 1 (en tenia 3); i UPyD, 1 (no en tenia cap).

A aquestes xifres cal sumar els set escons que hauria aconseguit D3M (que en tenia 9) si els seus vots s’haguessin comptabilitzats com a vàlids. Si això hagués estat així la influència hauria estat molt gran en el resultat final, perquè la suma dels de PSE, PP i UPyD hauria estat de 35 escons en comptes de 38 i no hauria pogut formar govern.

Així doncs, els partits nacionalistes espanyols es troben en condicions de governar. I és que els dirigents del PP ja han ofert els vots al Partit Socialista perquè Patxi López sigui president. UPyD no s’ha pronunciat però seria una gran sorpresa que no donés el seu suport a Patxi López. López, que aspira a convertir-se en el proper president del País Basc, ha reiterat ‘la paraula i l’ambició de liderar un projecte de canvi que només nosaltres podem tirar endavant’.

Amb tot, l’actual president basc, Juan José Ibarretxe, ha dit que iniciaria converses per a intentar formar un govern, atenent al fet que el PNB és la força més votada. Ha anunciat que parlarà amb tots els partits, especialment amb el socialista, per a intentar de mantenir-se al capdavant del govern. No ho té fàcil, però, perquè Patxi López insisteix a presentar-se a la candidatura com a president.

Enllaços
Vieirs: Touriño presenta a súa dimisión
La voz de Galicia: Touriño presenta la dimisión
El correo gallego: Touriño presenta la dimisión

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any