La il·legalització de l’esquerra abertzale obre la porta del govern basc al nacionalisme espanyol

  • Ibarretxe diu que provarà d'aconseguir els vots per a ser lehendakari i López assegura que ja els té · D3M hauria aconseguit 7 escons, fent el recompte de l'increment del vot nul

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
01.03.2009 - 22:19

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per primera vegada des de la democràcia al País Basc pot haver-hi un lehendakari socialista. Patxi López suma prou vots per a ser president amb el suport del PSE, del PP basc i d’Unión Progreso y Democracia, que entra per primera volta al parlament basc. Els partits nacionalistes espanyols es troben, doncs, en condicions de governar. La candidatura independentista D3M hauria aconseguit set escons, segons el recompte dels vots nuls, descomptant la xifra habitual en les altres convocatòries.Els dirigents del PP ja han ofert els vots al Partit Socialista perquè Patxi López sigui lehendakari. UPyD no s’ha pronunciat però seria una gran sorpresa que no donés el seu suport a Patxi López per a ser lehendakari.

Ibarretxe vol intentar-ho

L’actual president basc Juan José Ibarretxe ha dit, però, que en les pròximes hores iniciarà converses per a intentar formar un govern, atenent al fet que són la força més votada. Ibarretxe ha fet un discurs per als simpatitzants presents a Sabin Etxea i ha declarat que entre tots tiraran el país endavant. ‘Al PNB li correspon d’obrir les negociacions amb la resta de partits’, ha indicat. ‘Parlarem amb els altres’, ha assegurat.

El PNB ha aconseguit 30 escons (en tenia 22, 29 en total en coalició amb EA); el Partit Socialista Basc, 24 (en tenia 18); el PP, 13 (en tenia 15); Aralar, 4 (en tenia 1); EA, 2 (en tenia 7 en coalició amb el PNB); Ezker Batua, 1 (en tenia 3); i UPyD, 1 (no en tenia cap).

A aquestes xifres cal sumar els set escons (en tenia 9) que hauria aconseguit D3M si els seus vots s’haguessin comptabilitzats com a vàlids. Si això hagués estat així la influència hauria estat molt gran en el resultat final, ja que la suma de PSE, PP i UPyD hauria aconseguit 35 escons en comptes de 38 i no hauria pogut formar govern. El màxim dirigent del PNB, Iñaki Urkullu, s’ha referit a aquest fet en la seva valoració dels resultats.

Patxi López diu que està legitimat

Patxi López no renunciarà a convertir-se en el proper lehendakari del País Basc. El candidat socialista s’ha basat en els resultats obtinguts pel seu partit en aquestes eleccions per assegurar que manté ‘la paraula i l’ambició de liderar un projecte de canvi que només nosaltres podem tirar endavant’. López s’ha mostrat satisfet malgrat que al final, a manca de l’escrutini del vot exterior, a última hora s’han quedat amb 24 escons, els socialistes bascos han aconseguit, en paraules del candidat, ‘el millor resultat de la seva història al País Basc’, però a més, mentre els socialistes han sumat ‘40.000 vots més’, ha explicat López, ‘el tripartit n’ha perdut 63.000’. Aquestes xifres han animat el líder socialista, que ha assegurat que ‘la societat basca demana el canvi’. Per López, aquest era un dels eixos fonamentals per mantenir l’ambició de ser lehendakari.

El candidat socialista ha assegurat que buscaria ‘el suport necessari per convertir-se en el proper lehendakari’, cosa que podria aconseguir amb el suport del PP i UPyD –els primers ja s’hi han ofert-, si bé el discurs de López es basa en la tesi que ‘la societat basca vol un acord entre diferents’, i durant la seva intervenció també ha felicitat públicament pel seu resultat el candidat del PNB, ‘a qui trucaré quan acabi aquest acte’, ha afegit. López ha tancat el seu discurs assegurant que ‘des d’ara actuarem com sempre, en positiu, amb la convicció que el País Basc pot més si treballem units; si tots junts remem en la mateixa direcció’. Per López, amb els resultats d’aquest vespre ‘s’ha acabat el País Basc de fronts’, i per això, ‘demà comença la tasca de fer el País Basc de tots i de totes, de la llibertat i la igualtat, de la convivència i la solidaritat.’

Enllaços
Berria: Ibarretxek irabazi du, baina PP eta UPDrekin gehiengoa du PSEk.
EiTB: El PNV gana las elecciones, pero PSE, PP y UPyD tienen mayoría absoluta.
El Correo: Las urnas abren la puerta al cambio en Euskadi.
Gara: D3M logra siete escaños y más de 100.900 votos, con el 100% escrutado.
Deia: Ibarretxe gana las elecciones aunque Patxi López aspira a ser lehendakari.
Partits polítics bascos: PNB | PSE | PP | D3M | Aralar | EA | EB | UPyD.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any