La UOC ofereix apunts tot terreny de mig miler d’assignatures

  • Els alumnes poden triar si els volen escoltar, llegir en paper o en alguna mena de dispositiu electrònic

VilaWeb
Redacció
26.02.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Universitat Oberta de Catalunya (UOC) estrena avui el segon semestre acadèmic amb una novetat d’aprenentatge en línia: l’oferta d’apunts adaptables de mig milenar d’assignatures. Aquesta mena d’apunts es poden llegir en format web; però també es poden descarregar en pdf i imprimir-se o es poden descarregar en formats de llibre electrònic diversos, o de telèfons mòbils o, fins i tot, de mp3, per a poder-los escoltar a qualsevol lloc.La UOC ja havia provat aquest sistema, desenvolupat durant tres anys quan s’investigava el projecte My Way en algunes assignatures, però no és fins a avui que en comença a fer un ús a l’engròs. Encara que els apunts siguin en molts formats, només s’han de fer una vegada: la tecnologia My Way, basada en programari lliure, transforma automàticament un document base en el format que pugui necessitar l’alumne.

Per exemple, els materials de l’assignatura ‘Mercats borsaris en acció’ es poden llegir en pantalla, en format web, es poden descarregar i escoltar en mp3 o bé llegir i escoltar en format videollibre. Segons el director de Tecnologia Educativa de la UOC, Magí Almirall, molts estudiants de la UOC combinen feina i formació, viatgen sovint i aprofiten les hores lliures per estudiar. Per això volen oferir-los ‘material docent flexible i mòbil que els ajudi a treure el màxim partit d’aquestes estones lliures per a aprendre’.

Un altre factor important d’aquesta tecnologia és la gran diversitat de formats en què es poden descarregar els apunts. A banda html i pdf, per a llegir en pantalla i imprimir, els apunts es poden descarregar en format mobipocket i epub, compatibles amb els principals aparells lectors de llibres electrònics i amb molts telèfons mòbils, incloent-hi l’iPhone. A més, es poden descarregar i sentir en mp3, però també en format daisy, que es va desenvolupar per als qui tenen dificultats de visió. El format de videollibre (foto), finalment, combina els avantatges del llibre electrònic amb els de l’arxiu de so. Són vídeos que mostren el text dels apunts a l’hora que una veu en off els recita, com una mena de ‘karaoke’. D’aquesta manera poden llegir-se més fàcilment amb un dispositiu mòbil en un trajecte amb autobús, per exemple, que se sol fer a peu dret, que no llegir un llibre o uns apunts convencionals.

Enric Borràs Abelló

Enllaços
UOC OpenCourseWare, web de la UOC on es poden descarregar lliurement els apunts d’algunes de les assignatures que s’hi ofereixen.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any