Notícies

Dimecres  25.02.2009  17:21

El menyspreu de la delegada del govern a Brussel·les no sobta els organitzadors de Deu Mil

Romeva, únic eurodiputat català que dóna suport a la manifestació

Men?ame
 

El portaveu de Deu Mil a Brussel·les, Enric Canela, ha dit a VilaWeb: 'no anem a demanar res a Brusel·les, hi anem a ensenyar que exigim el dret a l'autodeterminació', en resposta a les declaracions de la delegada de la Generalitat a la UE, Anna Terrón, qui ha criticat la manifestació que es farà el 7 de març. Segons Canela, és 'totalment comprensible' el menyspreu de Terrón, sobretot si es té en compte que és 'una representant de la política espanyola'.

Canela ha dit que el missatge anava dirigit també als partits estatals, als quals volien 'fer-los entendre' el dret a l'autodeterminació perquè 'canviïn de parer'.

La delegada del govern a la Unió Europea es preguntava:'No sé què vénen a reivindicar; si és la presència de Catalunya i del català crec que això ja està perfectament reconegut en l'àmbit europeu'. I ha afegit: 'Seria molt trist que Catalunya es convertís en el típic cas particular empipador a Brussel·les'.

Què n'opinen els eurodiputats?

Dels eurodiputats catalans, només Raül Romeva (ICV) dóna suport a la manifestació. 'Europa es construeix amb els seus pobles i ciutadans, la idea de l'estat-nació és completament arcaica i condemna la UE a fracassar', defensa Romeva.

En canvi, el socialista Raimon Obiols rebutja que Catalunya es presenti a Europa 'com un poble oprimit a la recerca de la seva independència contra un jou colonial' i reivindica que es projecti la imatge 'd'un país d'avançada que té un nivell d'autogovern molt ampli però encara insatisfactori'. L'eurodiputat socialista reclama 'que es respecti el dret a no manifestar-se', es proclama 'europeista i federalista europeu' i critica els que aposten per 'crear noves fronteres'. 'No sóc independentista, això no és cap secret per ningú, jo sóc partidari d'un procés continuat cap a les màximes llibertats i el màxim autogovern de Catalunya, però no en un marc de creació de noves fronteres, sinó de superació de les fronteres', explica Obiols a l'ACN.

L'eurodiputat de CiU, Ignasi Guardans, que no repetirà com a candidat a les eleccions del juny, diu que té 'un gran respecte per aquells que vulguin fer l'esforç de viatjar tants quilòmetres per anar a proclamar els seus ideals i allò que volen pel futur de Catalunya'. No obstant, aposta per convèncer a Europa 'amb la seducció' i 'no amb l'exigència, el mal humor, la protesta, la demanda i la denúncia'.