Estupefacció per l’anunci de Font de Mora d’ensenyar xinès a secundària

  • Agents del sector educatiu expliquen a VilaWeb que el conseller vol desviar l'atenció

VilaWeb
Redacció
25.02.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El sector educatiu ha reaccionat amb estupor a l’anunci, fet ahir pel conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, d’incloure l’ensenyament del xinès mandarí com una assignatura optativa a secundària i a batxillerat. El president d’Escola Valenciana, Diego Gómez, creu que és una nova estratègia per a desviar l’atenció: ‘és un invent per a tirar pilotes fora i allargar les negociacions’. Unes negociacions que continuen sense acords.‘Ens pren el pèl’

Segons Gómez, la proposta de Font de Mora és ‘un altre absurd de la gestió nefasta del conseller, que ens vol aixecar la camisa’. ‘Si no hi ha competència en anglès, com s’ha demostrat, i no hi ha cap política lingüística de suport i promoció del valencià, quin sentit té ensenyar xinès?’, es demana.

Per Escola Valenciana, la cosa més important ara és que es reguli el plurilingüisme amb criteris pedagògics i que la conselleria tingui en compte totes les reivindicacions de la Plataforma per l’Ensenyament Públic.

També Gemma Piqué, portaveu de la Plataforma per l’Ensenyament Públic, diu que cal establir un pla plurilingüe i ensenyar bé la llengua pròpia, abans d’ensenyar xinès mandarí. De fet, Piqué comenta amb sorpresa que no entén a què es deu l’anunci de Font de Mora: ‘Semblava una broma, però també ho semblava l’anunci d’ensenyar ciutadania en anglès…’

‘Un ciri trencat del conseller’

En el mateix sentit es manifesta també el sindicat STEPV: ‘Tot fa pensar que és un altre ciri trencat del conseller d’Educació, que ni tan sols n’ha parlat amb els tècnics i responsables de la conselleria.’ L’STEPV també ha fet públic el seu enuig: ‘Crida l’atenció que tant en la recent ordre d’optatives d’ESO com en l’esborrany d’optatives de batxillerat en procés de negociació no apareix contemplada aquesta optativa. Per tant, tot fa pensar que es tracta d’una nova ocurrència del Conseller d’Educació que ni tan sols l’ha consensuat internament amb els tècnics i responsables de la Conselleria’.

L’STEPV diu no oposar-se ‘a fomentar llengües estrangeres en el sistema educatiu valencià. De fet, el Sindicat ha proposat substituir, en l’esborrany de l’ordre d’optatives de batxillerat en negociació, l’optativa ‘Anglès Pràctic’ per la de ‘Llengües estrangeres: àmbit pràctic’, precisament per a donar cabuda a totes les llengües. El que el Sindicat critica és la política, lamentablement massa habitual, del conseller de llançar propostes als mitjans de comunicació sense informar-les ni negociar-les prèviament amb els representants del professorat en les Meses Sectorials. Aquest fet s’agreuja quan l’ordre d’optatives d’ESO ja està negociada i publicada i la del batxillerat està en procés de negociació.

El sindicat afegeix que ‘aquesta política d’ocurrències ja ha tingut una resposta massiva de la comunitat educativa durant el primer trimestre del curs i aquesta proposta arriba precisament en un moment en què la negociació dels punts del Manifest de la Plataforma no està tancada i penja d’un fil. Per tant, el Sindicat insta al conseller a atendre urgentment i favorablement les reivindicacions de la comunitat educativa’.

‘Cal tornar a mobilitzar la gent’

La Plataforma per l’Ensenyament Públic es reunirà a la vesprada per valorar la situació actual. Diego Gómez explica que, ‘vista la manca de negociació, cal tornar a mobilitzar la gent i tornar a demanar la dimissió de Font de Mora, que és el pitjor conseller valencià que hem tingut mai’. A final de novembre, desenes de milers de manifestants contraris a la política educativa del conseller van col·lapsar el centre de València.

Enllaços
Canal VilaWeb TV: El conflicte de ciutadania en anglès.
Notícies relacionades a VilaWeb: La reunió entre Escola Valenciana i la conselleria d’Educació acaba sense acord (19-1-09).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any