Els governs català i espanyol acorden un augment de 800 milions d’euros per a infrastructures

  • Per Saura, és un 'acord sense precedents' que satisfà l'estatut · Però no diu qui pagarà la nova estació de la Sagrera · Castells adverteix que l'acord pel finançament 'encara queda lluny'

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
24.02.2009 - 19:42

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els governs espanyol i català han acordat avui, en la comissió estat-Generalitat, un augment de 800 milions d’euros més que no els previstos enguany per a infrastructures de Catalunya. La inversió total de l’estat espanyol serà, doncs, de 4.806 milions. Segons que han explicat el conseller Joan Saura i la ministressa espanyola, Elena Salgado, d’aquests 800 milions, 140 són per a compensar una part del dèficit del 2007, que està xifrat en 500 milions.’No només donem resposta al 2009, sinó que comencem a recuperar un dèficit important que teníem’, ha dit el conseller Saura, que s’ha mostrat molt satisfet per l’acord. Sobre la liquidació del 2008, el conseller ha explicat que encara se n’està pendent.

Saura ha dit que ‘és un acord sense precedents’ (àudio) i que compleix ‘sobradament’ la disposició addicional tercera de l’estatut, que fa referència a les inversions en infrastructures del govern espanyol a Catalunya, i que estableix que la inversió ha de ser equivalent al PIB català. Tot i això, no ha aclarit si aquests diners servirien per a finançar la nova estació del TGV de la Sagrera de Barcelona. De fet, la majoria d’aquests 800 milions d’euros s’invertiran a la xarxa de Rodalia de Renfe per a la renovació de catenàries i estacions (vegeu el llistat (pdf) complet). Tan sols 158 romanen sense assiganció directa. Saura no ha descartat que aquests diners serveixin per a pagar ‘una part de l’estació de Sagrera’, però no ho ha pas assegurat.

Els últims dies el finançament de l’estació de la Sagrera ha estat motiu de controvèrsia arran de les declaracions del conseller Joaquim Nadal, que va afirmar que la Generalitat podria avançar-ne els diners i recuperar-los amb la plusvàlua dels terrenys adjacents a l’obra. El mateix Nadal va matisar que el govern català no avançaria l’aportació i que el cost l’havia d’assumir l’executiu espanyol (àudio).

El finançament, sense acord

Mentre es reunia la comissió bilateral estat-Generalitat a Barcelona, el conseller d’Economia Antoni Castells ha dit des de Madrid que la negociació del nou model de finançament es troba lluny d’un acord. Castells ha dit que per tancar el nou finançament queden ‘més que serrells’ tan pel que fa el model com per la quantia (àudio). El conseller ha reconegut que coneix la xifra definitiva proposada pel govern espanyol i ha advertit que no és satisfactòria.

Castells també ha criticat amb duresa la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, perls globus sonda que continua enviant als mitjans de comunicació: ‘portem tres mesos amb rodes de premsa on un dia es diu una cosa i a l’altre una altra’, s’ha queixat el conseller.

Enllaços
Disposició addicional tercera de l’estatut, sobre les inversions en infrastructures del govern espanyol a Catalunya.
Llistat (pdf) d’inversions de l’estat espanyol pel 2009 acordat en la comissió bilateral.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any