L’abandó del Gremi de Llibreters accentua la crisi de la Setmana del Llibre en Català

  • El president de la Setmana minimitza la importància de la retirada del Gremi

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.02.2009 - 18:07

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La Setmana del Llibre en Català s’ha presentat en un ambient de crisi. Enguany, a banda no fer-se a Barcelona, tampoc no hi participarà el Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya, que ahir va anunciar (PDF) que es retirava de l’organització pel canvi d’emplaçament, per la disminució del nombre de llibres de fons i per voler convertir la Setmana en un ‘festival’. Pel president de la Setmana, la decisió presa pel Gremi ‘no és significativa’.La raó principal de la retirada del Gremi de Llibreters és el nou emplaçament: Sant Cugat del Vallès, que és on es farà la Setmana, del 6 al 15 de març, en lloc de Barcelona. ‘No entenem que deixin la capital catalana, que és on podem arribar a més gent’, ha dit a VilaWeb la presidenta del Gremi de Llibreters, Imma Bellafont. En la presentació de la XXVII Setmana del Llibre, Pèlach ha respost: ‘A tots ens hauria plagut quedar-nos a Barcelona’; per aconseguir-ho es van fer totes les gestions possibles amb l’ajuntament barceloní, però que no va ser possible. A final d’octubre de l’any passat l’ajuntament no va donar permís perquè continués a la plaça de la Catedral com l’any abans, i va oferir el passeig de Lluís Companys, que no va convèncer els organitzadors. Però, pel president de la Setmana, el nou emplaçament, al Monestir de Sant Cugat, és ‘molt adequat perquè és un entorn prestigiós’.

Un altre punt de discòrdia entre el Gremi i l’organització actual és el dels llibres de fons. El Gremi assegura que ha disminuït respecte d’anys anteriors, i el president de la Setmana del Llibre ho nega. Albert Pèlach explica que el nombre d’exemplars dels llibres de fons sí que ha disminuït, però no pas el nombre de títols. El Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya addueix, a més, que la programació de la Setmana és la d’un festival; i que no s’ha sentit prou escoltat dins la junta directiva. Per tot plegat, a principi de gener el Gremi ja va comunicar que abandonaria l’organització, però s’ha esperat a fer-ho públic fins a la presentació de la Setmana. De totes maneres, l’any vinent provaran de ser a la Setmana del Llibre en Català perquè hi creuen molt, ha recalcat Imma Bellafont.

La sortida del Gremi afectarà els visitants?

Tant el Gremi com l’organització de la Setmana han coincidit a dir que la retirada no afectaria els visitants. Pèlach ha recordat que no era pas la primera vegada que el Gremi deixava l’organització: ‘L’any 2004 el Gremi ja es va retirar i l’any següent no hi va ser.’ I la presidenta del Gremi ha manifestat que la seva retirada no afectaria pas el públic perquè no han dit als llibreters que no hi anessin. El Gremi formava part de la comissió organitzadora des de l’any 1983. I ara hi ha la Cambra del Llibre de Catalunya amb la col·laboració de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana i del Gremi de Distribuïdors de Publicacions.

Una nova etapa més festiva

La XXVII Setmana del Llibre en Català inaugura una nova etapa ‘més festiva’. I això des del primer dia. En efecte, l’acte d’inauguració s’amenitzarà amb un espectacle produït, per primera vegada, dins la Setmana mateix: ‘Poesia i Llibertat’, amb la interpretació de les actrius Carme Sansa i Sílvia Bel. ‘Hem programat activitats amb un valor artístic i cultural important’, ha explicat el director de la Setmana, Albert Pèlach.

La Setmana d’enguany es dividirà en tres envelats, a l’exterior del Monestir de Sant Cugat. N’hi haurà un de dedicat a la narrativa, un altre de no-ficció i el tercer serà de literatura infantil i juvenil. ‘Gràcies a aquests tres espais, es podran fer espectacles simultanis’, segons Pèlach. Hi haurà un ‘combat retòric’, en què dos personatges discutiran una qüestió. També hi haurà taules rodones i diàlegs amb autors, per exemple amb Pasqual Maragall, que presentarà la seva última obra ‘L’oda inacabada’. Les editorials més petites i desconegudes del gran públic també hi seran. A més, el cap de setmana els escriptors signaran llibres: ‘És una manera d’incloure novetats editorials perquè a la Setmana només hi ha les novetats d’abans del gener d’enguany’, ha dit Pèlach. Entre els autors assistents hi ha Empar Moliner, Isabel-Clara Simó, Víctor Alexandre, Pasqual Maragall, Marta Pessarrodona, Carme Riera, Monika Zgustová, Marc Antoni Broggi, Lluís Anton Baulenas i Màrius Serra.

La reunió de ‘què-llegistes’ és una altra de les activitats de la Setmana. ‘Per primera vegada els usuaris d’aquest portal de lectura es podran conèixer fora de l’ordinador’, ha dit Pèlach. Per als més petits es faran tallers i espectacles. I es faran dues activitats per a potenciar la participació de ciutadans de tot el territori: l’una, el segon Dictat, basat en un text del premi Sant Jordi d’enguany, Lluís-Anton Baulenas, que es farà simultàniament a sis ciutats; l’altra, la Lectura Pública, que serà de les ‘Aventures extraordinàries d’en Massagran’ de Josep Maria Folch i Torres. L’escriptora Isabel-Clara Simó, a més, hi serà guardonada amb el Premi Trajectòria.

Finalment, els actes de la Setmana del Llibre en Català es podran seguir en directe i en diferit des de la web de la Ràdio Sant Cugat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any