Notícies

Dilluns  23.02.2009  16:16

El domini .cat ja suma trenta-cinc mil webs

Tercer aniversari del domini .cat · Creix un 15% en l'últim any

Men?ame
 

Ja són trenta-cinc mil les webs que empren la terminació .cat, xifra que suposa un creixement del 15% respecte a l'any passat. Així ho ha explicat Jordi Iparraguirre, director de la Fundació Punt Cat. I és que precisament avui es compleix el tercer aniversari (pdf) del domini. De les trenta-cinc mil webs amb domini .cat que hi ha actualment, un 10 % pertanyen a l'administració pública, un 40% a empreses privades i un 50% a associacions.

La Fundació Punt Cat és una entitat privada, 'sense ànim de lucre i sense cap afiliació política', que administra el domini. La Fundació no accepta subvencions públiques i el seu propòsit és contribuir a la 'societat de la informació d'àmbit català'. El director ha destacat que es tracta d'un domini 'mundialment reconegut, segur i innovador'. Val a dir que el domini .cat fou un dels primers a permetre de respectar caràcters singulars de les llengües, com la dièresi en el cas del català.

Segons que ha dit Iparreguirre avui al Col·legi de Periodistes de Barcelona, no eren certs els 'mites' que han acompanyat el domini .cat d'ençà el seu naixement: és 'molt senzill registrar-s'hi', és 'obert a tothom i no ens importa quina sigui l'activitat que s'hi dugui a terme'. Ha afegit que, gràcies al creixement d'altes, tampoc no és gaire car: costa com a màxim 40 euros anuals.

El director, que ha ressaltat que el .cat és un domini pioner arreu del món, ha volgut donar a conèixer que ja s'està desplegant el protocol IPv6 als seus servidors i s'estan implementant els DNSSEC. Segons ha explicat, ambdues tecnologies faran més segura la navegació per internet, especialment en el cas de la comercialització en línia o en el de les consultes bancàries.

Iparraguirre ha dit també que el domini és entre els deu primers del món pel que fa a la relació entre nombre de webs registrades i documents que hi contenen. En efecte, en un cercador com ara Google, hi apareixen més de 50 milions de documents 'indexats' a webs amb domini .cat.