L’ajuntament vol tirar endavant la reforma del carrer de la Costa sense debat públic

  • Historiadors i arquitectes critiquen la desaparició de la forma tradicional de 'llom de llibre' d'aquesta emblemàtica via

VilaWeb
Redacció
23.02.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

L’ajuntament té previst reformar en breu l’emblemàtic carrer de la Costa (Dalt la Vila) eliminant-ne la tradicional forma de ‘mitja canya’ i substituint-la per un paviment pla, similar al que ja hi ha a la plaça Constitució. La reforma s’emmarca en el ‘Plan español para el estímulo de la economía y el empleo’ (més conegut com ‘Pla ZP’). Historiadors i arquitectes locals consultats per Vilaweb no veuen amb bons ulls la reforma proposada.Aprofitant el fet que les reformes del ‘Pla ZP’ s’han d’executar amb urgència, i, per tant, sense temps gairebé per a l’exposició pública del projecte, l’ajuntament ja ha tret a licitació unes obres que es preveuen polèmiques i que no gaudiran del debat tranquil i participatiu que segurament necessitarien. L’actuació, que suposarà l’eliminació de les voreres i la col·locació d’un paviment pla amb pendent cap a l’eix del carrer, preveu fer servir rajoles de ‘toxto’ i granit per mirar de mantenir l’aspecte actual de peces de maó de fang cuit. Les obres també inclou l’enderroc d’un mur del Centre Cívic per tal de fer accessible el badiu d’aquest equipament des del carrer.

Historiadors badalonins consultats per Vilaweb Badalona veuen amb recel unes reformes que podrien afectar seriosament ‘un carrer únic a la ciutat per la seva singularitat’. Tal i com assenyalen aquestes fonts, la forma de ‘llom de llibre’ (o mitja canya) que conserva encara el carrer servia per transportar fins al mar les embarcacions de pescadors, quan el barri de baix a mar encara no existia.

Els mateixos historiadors assenyalen que en documents municipals del segle XIX ja es troba descrit el carrer amb la forma que té actualment. I afegeixen que no només l’antiguitat fa del carrer de la Costa un espai d’especial interès, sinó que es tracta d’una via que explica ‘molt bé l’evolució de Dalt la Vila i de Badalona així com la relació de la ciutat amb el mar’.

Vilaweb també ha volgut parlar amb diversos arquitectes de la ciutat que coincideixen en valorar la necessitat de remodelar un carrer en molt mal estat, a més de comunicar-lo amb el pati del Centre Cívic. Tot i així, apunten que ‘el que no era esperat és que es destruís una de les imatges clàssiques del barri’ per fer-hi un projecte que ‘no té cap voluntat de respectar la característica secció actual, sense fer cap esforç per buscar mecanismes per fer del Carrer de la Costa un espai accessible i que alhora mantingui allò que l’ha fet especial’.

D’altra banda, des de l’Associació de Veïns de Dalt la Vila ja s’ha demanat ‘sensiblitat’ a l’ajuntament, tal i com informava El Punt aquest dissabte, per abordar una qüestió que es preveu polèmica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any