PSC i ICV recomanen prudència arran de la demanda d’ERC de revisar el pacte de govern

  • Els republicans enllesteixen un document per negociar amb els socis de govern abans de Setmana Santa

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
16.02.2009 - 17:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Esquerra Republicana prepara un document per a renegociar el pacte de govern amb el PSC i ICV abans de Setmana Santa. A més, el secretari general dels republicans, Joan Ridao, avisa (vídeo) que l’estabilitat del govern triparti està condicionada per com avanci la negociació del finançament. Arran d’aquest plantejament, els socis de govern han coincidit a demanar prudència, tot i que els eco-socialistes han subscrit la demanda de més fermesa.Ridao ha avisat, doncs, que el pacte de govern estava amenaçat tant pel finançament com per la crisi econòmica i l’hostilitat del govern espanyol (vídeo).

Ridao diu que, per més que en compliquin la continuïtat, en tot cas aquests tres factors són externs al govern; el balanç que fa d’aquests dos primers anys de tripartit amb José Montilla de president és positiu. Admet, això sí, que es podria ser més contundent a l’hora d’exigir fermesa al govern en la negociació del finançament a Madrid i més claredat per explicar qui és el responsable que encara no hi hagi un acord. ‘Volem que les exigències que planteja ERC a Madrid en assumptes com el finançament siguin assumides i plantejades també pel govern’.

El document que prepara ERC per presentar als socis de govern per actualitzar el pacte recull aquesta demanda, i unes quantes més que ja constaven a la ponència aprovada en l’últim congrés; per exemple, la necessitat d’internacionalitzar el conflicte amb Espanya, d’assolir més transparència a l’administració, de defensar inequívocament els símbols nacionals i d’universalitzar els serveis socials.

PSC i ICV, entre la prudència i la fermesa

Però Ridao nega que aquestes demandes, especialment l’advertència sobre el finançament, suposin cap ultimàtum al PSC. De fet, el portaveu dels socialistes, Miquel Iceta, ha tret importància a l’advertiment d’ERC. Iceta ha defensat la ‘fermesa’ del govern en les negociacions, i ha negat que des del govern espanyol hi hagi cap intenció d’endarrerir el procés. En aquest sentit el portaveu dels socialistes catalans ha defensat la discreció del govern al respecte de l’estat de les negociacions, respecte de les quals no ha avançat cap novetat, i ha considerat que aquesta situació s’allargarà ‘unes quantes setmanes’.

Per la seva banda, el secretari general d’ICV, Joan Herrera, ha dit que la demanda d’ERC era de sentit comú. ‘No ens quedarem plegats de braços esperant que passin els dies. Volem un límit efectiu per a l’actualització del pacte d’entes, i això vol dir que no podem continuar sense un acord de finançament’, ha afegit. Herrera diu que el seu partit ja fa dies que ha plantejat les seves prioritats, però que, de moment, opta per la ‘prudència comunicativa’.

Enllaços
Notícies relacionades a VilaWeb: El govern espanyol: mig any transgredint l’estatut en matèria de finançament(9.2.09).
VilaWeb TV: Antoni Castells: ‘No pot ser que el 9% del PIB se’n vagi’.
Comunicat d’ERC sobre la necessitat d’actualitzar el pacte de govern.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any