El Cabanyal: tornen les mobilitzacions

  • La lluita veïnal per la preservació del barri de València

VilaWeb
Redacció
13.02.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Ahir Salvem el Cabanyal va tornar a mobilitzar-se contra la prolongació de l’avinguda de Blasco Ibáñez, que vol dir l’enderrocament d’uns 1.700 habitatges i partir el barri en dues meitats. Més de deu anys després d’haver-se constituït en plataforma, continua reivindicant que deixin el barri ‘en pau i dempeus’. VilaWeb TV us ofereix aquest reportatge, en què els membres de Salvem el Cabanyal parlen de la situació i de les reivindicacions.El Cabanyal és un barri declarat bé d’interès cultural (BIC) l’any 1993. Llavors se’n va valorar la peculiar trama en retícula, hereva de les alineacions de les antigues barraques valencianes, i el valor patrimonial de les cases. El Pla Especial de Protecció i Reforma Interior (PEPRI), que l’Ajuntament de València vol executar per ‘connectar la ciutat amb la mar’ afecta 1.700 habitatges, dels quals més d’un centenar són protegits.

La plataforma ha posat en dubte la legalitat del pla des del punt de vista patrimonial i de compatibilitat amb els valors propugnats pel BIC. Per això ha presentat uns quants recursos als tribunals que, ara per ara, han estat desestimats. De totes maneres, creu que la via judicial continua oberta i ha exposat reiteradament que l’Ajuntament de València ha degradat expressament el barri.

No són pas pocs els actes de protesta, les manifestacions i les concentracions que ha organitzat la plataforma en tots aquests anys d’existència. Ahir mateix, centenars de veïns del Cabanyal i de València tornaren a concentrar-se ‘contra la destrucció del barri’, aquesta volta davant la seu de Cabanyal 2010, la societat que hauria d’executar el PEPRI.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any