Seguint la petja de Darwin a la xarxa

VilaWeb

Fins fa ben poc, de les poques obres de Charles Darwin traduïdes, pràcticament no se'n trobava cap a les llibreries. L'última edició de 'L'origen de les espècies', d'Edicions 62, era de l'any 1982. Coincidint amb l'Any Darwin, s'hi ha començat a posar remei. A mitjan gener, Edicions 62 va reeditar aquest clàssic, amb pròleg de Martí Domínguez (ací en pdf), i fa dues setmanes la revista Mètode va recuperar sense censures l'autobiografia de Charles Darwin (pròleg en pdf), que la família del científic havia revisat i retallat. I, si no hi ha sorpreses, tal com comenta Juli Peretó al seu bloc, a la primavera apareixerà una versió abreujada de 'L'origen de les espècies' basada en la primera edició i il·lustrada pel dibuixant Carles Puche.

Redacció
12.02.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El 2009 va íntimament lligat a un nom: el del naturalista anglès Charles Robert Darwin. I dos en són els motius: fa dos-cents anys del seu naixement, el 12 de febrer de 1809 a Shrewsbury; i el cent cinquantè aniversari de la publicació de ‘L’origen de les espècies’, el llibre on va formular la teoria de l’evolució i que va canviar de soca-rel la nostra concepció del món i la natura. L’Any Darwin és celebrat a tot el món, i a VilaWeb el commemorem seguint la seva marcada petja a la xarxa. Les seves obres, per exemple, són accessibles digitalment a través de portals com Darwin-online.org.uk (on també hi ha il·lustracions, àudios i els primers esborranys de l’arbre evolutiu), Darwin Digital Project, Literature.org i Projecte Gutenberg. Darwin també va ser un prolífic escriptor de cartes. Es va cartejar amb prop de dues mil persones, naturalistes, pensadors i figures públiques de l’època, i gràcies al Darwin Correrespondence Project, de la Universitat de Cambridge, més de cinc mil ja són de lliure accés a internet. La mateixa universitat ha digitalitzat les cartes i textos que va escriure la seva dona, Emma Wedgwood Darwin.Més enllà de l’obra (llibres, articles i correspondència), sobre la figura de Charles Darwin i les seves aportacions científiques (inspirades sobretot en l’endemisme de les illes Galápagos), n’hi ha amplíssima informació a l’exhaustiva web AboutDarwin.com, amb nou anys de vida a l’esquena; a la de l’Institut Charles Darwin International; en aquest especial de la cadena britànica BBC, i a la Charles Darwin Foundation, que des de fa cinquanta anys que vetlla per la conservació de les Galápagos, en ple oceà Pacífic. També té una bona web el Beagle, el vaixell amb què Darwin va fer la volta al món per recollir la informació que li havia de permetre, uns quants anys més tard, d’enunciar la cèlebre teoria de l’origen de les espècies.

Entre les moltes iniciatives dedicades a Darwin, també hi ha aquest joc en línia que proposa el Museu d’Història Natural britànic, els films que vuit artistes han fet inspirant-se en Darwin o la col·lecció de segells commemoratius que ha emès el Royal Mail britànic en ocasió del bicentenari. I, en català, són interessants aquesta pàgina de l’XTEC, plena de recursos, la web Charles Robert Darwin. L’home i la seva obra i el bloc El buit del temps, del professor de la Universitat de València Juli Peretó.

Enllaços
Actes del 2009: Darwin200.org, Darwin-Year-2009.org i DarwinDay.org.
Diari de l’Escola: Darwin, Wallace i la teoria de l’evolució, Charles Darwin i el Beagle i Les illes Galápagos.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any