El govern espanyol es compromet a adaptar la directiva europea sobre pirotècnia a les festes populars

  • Joan Tardà interpel·la el ministre d'Indústria Miguel Sebastián al ple del Congrés · Sebastián respon que adaptarà la normativa al patrimoni cultural de cada territori

VilaWeb
Redacció
11.02.2009 - 11:38

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre d’Indústria espanyol, Miguel Sebastián, s’ha compromès a adaptar la directiva europea que limita l’ús de la pirotècnia a les festes populars de cada territori. ‘Les festes del foc en cap cas es no es veuran perjudicades’, ha assegurat en resposta a una pregunta del diputat d’ERC, Joan Tardà. ‘Com no pot ser d’una altra manera s’adaptarà l’ordenament jurídic sense menystenir el patrimoni cultural, de què estem molt orgullosos’, ha dit el ministre.Sebastián ha dit que era possible ‘fer compatible els imperatius legals de la directiva europea amb la preservació de la cultura del foc, que és una cultura mediterrània’.

Dissabte passat, unes deu mil persones es van aplegar a Berga per protestar, de manera festiva, contra la directiva europea. Entre altres accions, s’hi va fer una gran cercavila amb més de quatre-centes colles i qmb membres de la companyia de teatre Comediants, que van llegir el manifest.

Pregunta al ple del congrés espanyol

Joan Tardà ha dit al ministre, durant el ple al congrés espanyol, que amb ‘la que cau’, referint-se la crisi, els ciutadans no poden patir per les festes tradicionals. Per això, el diputat d’ERC ha demanat a Sebastián que amb la seva resposta ‘tranquil·litzi la ciutadania’.

Sebastián ha dit que la preservació del patrimoni cultural era una ‘prioritat’ del govern espanyol, i es té sempre en compte a l’hora de regular una activitat. El govern espanyol té l’obligació de transposar aquesta directiva abans del 4 de gener de 2010 per adaptar la legislació a la nova realitat tècnica de fabricació del sector.

Per a fer-ho, l’executiu espanyol treballa en un primer esborrany de Reial Decret. Sebastián s’ha compromès a donar audiència i a recollir les inquietuds de les comunitats autònomes, les entitats locals i les principals associacions del sector, durant el procés d’elaboració d’aquest decret.

Sebastián ha volgut deixar clar que ‘la seguretat pública’ també era important i que calia ‘gaudir de les festes amb les màximes garanties’. En aquest sentit, s’ha creat un grup de treball que determinarà els requisits essencials per als articles pirotècnics.

‘Li prenc la paraula’, ha contestat Tardà a Sebastián després del seu compromís. Per Tardà, la directiva ha estat concebuda des de ‘l’òptica exclusivament industrial, des del nord mirant al nord, obviant la diversitat cultural del mediterrani’, i pot acabar sent un ‘atemptat al patrimoni cultural’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any