Roger Mas, Miquel Abras, Manel i Quico el Cèlio, protagonistes de la nit de la música en català

  • L'acte d'entrega dels Premis Enderrrock també recordà el cantant de Sau Carles Sabater, mort fa deu anys

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
11.02.2009 - 06:30

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Roger Mas, amb el disc ‘Les cançons tel·lúriques’, i Manel, amb ‘Els millors professors europeus’ (vegeu-ne aquest reportatge de VilaWeb TV), han estat els protagonistes dels Premis Enderrock, que s’han lliurat anit a Barcelona. Entre els premiats per la crítica hi ha Òscar Briz i The New Raemon. I entre els premiats pel públic, Miquel Abras, Albert Pla, Albert Fibla i Pau Alabajos, i grups com Lax’n’busto, Gossos i Santiago Auserón & Original Jazz Orquestra.Roger Mas i Manel han estat, doncs, els principals guanyadors dels premis d’enguany: el músic de Solsona ha merescut el premi de la crítica al millor disc de l’any i també al millor disc de folk. I el quartet de Barcelona ha recollit el premi al millor disc de pop-rock i el de grup revelació de l’any.

Durant l’acte, que ha presentat l’escriptor Màrius Serra, Roger Mas ha ofert un tast de les noves cançons, acompanyat del valencià Òscar Briz, que ha guanyat el premi a la millor cançó d’autor per ‘Asincronia’. A la festa, hi ha assistit el president del Parlament, Ernest Benach, que ha destacat el bon moment pel qual passa la música catalana, i no ha dubtat a declarar-se seguidor de Manel.

Premis per votació popular

Pel que fa als premis segons de la votació popular, el bisbalenc Miquel Abras ha recollit tres premis: el de millor grup i millor disc de pop-rock (‘M’agrada sentir el que tu sents’) i el de millor lletra de cançó, per ‘Amb tu sóc jo’. En la categoria de cançó d’autor, Pau Alabajos ha merescut els premis al millor artista i al millor disc (‘Teoria del caos’); per la seva banda, Albert Fibla ha recollit el premi al millor directe i a la millor cançó per ‘Pel seu nom’.

Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries eclipsen els premis de folk i noves músiques: el de millor grup, el de millor disc (‘Oco!’) i el de millor cançó. En la categoria de Jazz, els premiats han estat Martí Serra, Santiago Auserón & l’Original Jazz Orquestra del Taller de Músics, Perico Sambeat i Keith Jarret. També han recollit premis els grups Lax’n’Busto (millor directe, millor cançó pop-rock i millor disseny de portada), Gossos (millor DVD de pop-rock), Eina (millor videoclip per ‘L’art de la guerra’), Teràpia de Shock (millor web) i els propietaris de La Mirona, considerada millor sala de concerts d’enguany.

Premi Joan Trayter

Anit també va lliurar-se el VII Premi Joan Trayter a la millor produció i enregistrament sonor de l’any a Núria Lozano (integrant de La Carrau), Marc Serrats i Marc Grau (de Xerramequ Tiquis Miquis) pel disc ‘Musiquetes per a la Bressola’. La crítica premia així la tasca col·lectiva dels tres músics en aquest treball.

Guardó a la indústria musical

Una de les novetats d’enguany són els premis a la trajectòria de la indústria musical. Ahir van recollir el guardó la discogràfica gironina Música Global, que celebra quinze anys; els segells Picap i Fresh Sound, que en celebren vint-i-cinc; El Taller de Músics, que han arribat als trenta anys, i el Festival de Jazz de Barcelona, que celebra el quarantè aniversari.

Enllaços
VilaWeb TV: Manel i els millors professors europeus i La connexió galàctica de Sisa i Roger Mas.
Web de la revista Enderrock.
Bloc a MÉSVilaWeb d’Enderrock: diari de redacció.
Bloc Al darrera la nevera: Guia per triomfar als Premis Enderrock.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any