La Comissió Europea confia que el govern espanyol no limitarà els correfocs i la Patum

  • També espera que l'executiu espanyol suavitzi la nova directiva comunitària d'articles pirotècnics

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
05.02.2009 - 17:23

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona, Manel Camós, creu que el govern espanyol ‘no cometrà l’error de limitar o pertorbar’ (àudio) els correfocs i la Patum de Berga i que suavitzarà la nova directiva comunitària (PDF) d’articles pirotècnics. Camós ha lamentat que s’acusi l’executiu comunitari de posar en risc les colles de diables, ja que la normativa preveu que cada estat membre de la UE la pugui ampliar o reduir.’Em sap molt greu que es digui que sovint som els culpables, perquè no és així, les restriccions es poden canviar i no fan inviable cap de les manifestacions culturals amb foc’, ha defensat Camós. A més, ha afegit que la Comissió no imposa restriccions que facin inviable cap de les manifestacions culturals amb foc de més tradició a Catalunya sinó que pretén fixar unes normes de qualitat i etiquetatge perquè els articles pirotècnics es puguin comercialitzar arreu de la UE.

El director de la representació de la Comissió Europea a Barcelona veu al govern espanyol ‘molt sensibilitzat’ i assegura que ‘no cometrà l’error de limitar o pertorbar aquestes festes tradicionals’. Abans de redactar la controvertida directiva es va ‘consultar els diferents governs’ i la Comissió Europea va enviar un qüestionari a totes les representacions permanents dels estats davant la UE, a Brussel·les, ‘acompanyat d’una carta on se’n recomanava la distribució entre les possibles parts interessades i s’aclaria que qualsevol persona era lliure de respondre-hi’, ha recordat Camós.

Els eurodiputats catalans van votar a favor de la normativa comunitària que fixa l’edat mínima i els perímetres de seguretat obligatoris per a l’ús d’articles pirotècnics. El 30 de novembre del 2006, els parlamentaris del PSC a l’Eurocambra, Maria Badia i Raimon Obiols, el d’ICV, Raül Romeva, el del PP, Alejo Vidal-Quadras, i el que llavors ocupava l’escó d’ERC, Bernat Joan, van votar a favor de l’informe Hasse Ferreira previ a l’aprovació de la directiva. Només l’eurodiputat de CiU, Ignasi Guardans, i el socialista Josep Borrell, que aleshores presidia el Parlament Europeu, no van votar.

La directiva del Parlament Europeu, que és previst que s’apliqui el 4 de juliol de 2010, fa referència a la fabricació de material pirotècnic, a l’emmagatzematge i a l’ús professional. Si el Ministeri d’Indústria l’accepta, s’haurien de prohibir els correfocs, entre altres manifestacions festives en què s’usin coets o espires. I és que la normativa obliga, entre altres mesures, a mantenir una distància mínima de vuit i quinze metres entre qualsevol persona i la càrrega explosiva. A més a més, l’edat mínima per usar focs d’artifici serà entre els vuit i els dotze anys, fet que afectaria les colles infantils. Les colles de dimonis, dracs i altres bèsties, que es poden veure greument afectades, ja han fet diverses protestes per tal que la llei no acabi amb la cultura popular.

Enllaços
Salvem els actes de foc és al Facebook
Blocs mesvilaweb: Consuetudinàrium

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any