Unes dades de desocupació alarmants precipiten l’exigència de mesures als governs

  • Montilla demana un esforç col·lectiu per a superar la crisi i Mas li ofereix col·laboració · Castells pronostica una desocupació del 14% · Els sindicats de les Illes anuncien mobilitzacions

VilaWeb
VilaWeb
El mes passat la desocupació va augmentar a tot el nostre país. Ara hi ha 64.695 treballadors sense feina més que no a final de desembre del 2008. Al Principat, li'n corresponent 32.525, un 7,68% més que no el desembre. A les Illes, 149 més, un 1,57% més que no al desembre. Al País Valencià, 31.021 més, és a dir, un 8,67% més.

En aquestes dades, no hi entren la Franja de Ponent, Catalunya Nord ni Andorra, perquè VilaWeb no les ha obtingudes.

Redacció
04.02.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Les primeres dades sobre desocupació del 2009 corroboren la gravetat de la crisi econòmica: el mes passat van perdre la feina 64.695 treballadors més del nostre país. En total, ara ja hi ha 918.899 desocupats. Els sindicats i els partits de l’oposició exigeixen mesures urgents als governs, i aquests demanen a tota la societat que faci un esforç per superar un any de mal averany. Antoni Castells ja va avisar que el PIB català cauria dos punts.En una compareixença al Parlament per a parlar de la situació econòmica, també va advertir que, al Principat, la desocupació s’enfilaria al 14% (ara és de l’11,8%). Mentrestant, el finançament continua fent-se esperar.

I el president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, va vincular crisi i finançament i va reiterar que, en aquesta difícil situació econòmica, era més necessari que mai un bon acord (vegeu el vídeo). De fet, el dia 13 expira l’enèsim termini que ha fixat el govern espanyol per a tenir tancat amb la Generalitat l’acord de finançament. Però el govern no té pressa i repeteix que, si hi ha d’haver un mal acord, no el subscriurà. Des del Departament d’Economia informen que continuen havent-hi contactes amb el govern espanyol, però que hi hagi reunions no vol dir que hi hagi entesa.

Al parlament balear també es va parlar ahir de la necessitat d’un bon finançament. El conseller d’Economia, Carles Manera, va manifestar que les xifres que proposava el govern espanyol encara eren insatisfactòries per a les Illes Balears.

La responsabilitat de les caixes

Quan feia poques hores que s’havien publicat les preocupants dades de desocupació del gener, José Montilla va comparèixer, inesperadament, a la conferència de premsa posterior a la reunió del consell executiu per anunciar que el govern havia adoptat un paquet de seixanta mesures destinades a: activar l’obra pública, millorar l’accés a l’habitatge protegit, obrir noves línies de finançament, ampliar els avals de caixes i bancs a les PIME i als particulars i augmentar la inversió en serveis socials. De totes maneres, Montilla va dir que les entitats financeres també havien d’assumir la responsabilitat social que tenen per haver permès que les empreses es trobessin sense liquiditat. ‘És normal que ara les entitats financeres tinguin més prevencions per a concedir crèdits. Però els governs tenim l’obligació de pressionar i de recordar a les entitats la funció social que els pertoca’, va manifestar.

Mà oberta de CiU

El cap de l’oposició i president de CiU, Artur Mas, va criticar les mesures del govern de Montilla, però va oferir-se a col·laborar-hi per cercar la millor manera de resoldre la crisi. ‘Som a l’oposició, però disposats a ajudar a fer allò que calgui i oferir la nostra experiència perquè els governs facin millor la feina’, va dir. Això sí, va retreure als governs català i l’espanyol que no fessin tot allò que caldria. ‘El govern espanyol ha aprovat seixanta-una mesura per a combatre la crisi econòmica, però resulta que on creix més la desocupació és a Catalunya’, va dir.

Els sindicats demanen mesures urgents/b>

Els sindicats van ser més crítics i van demanar al govern que adoptés més mesures urgents. Per exemple, CC OO considera que cal ‘garantir l’atenció i la protecció social de la gent sense feina; establir una renda garantida de ciutadania a qui no tingui protecció de desocupació i agilitar el procés de pagament de les prestacions, i que els recursos públics prioritzin les polítiques socials bàsiques’.

UGT troba necessàries mesures com ara ‘més protecció per als qui perden la feina, millora de la formació del conjunt dels treballadors, reconsideració de les polítiques actives d’ocupació i augment dels recursos destinats al servei públic d’ocupació’.

Els sindicats de les Illes promouen mobilitzacions

A les Illes els sindicats van més enllà. UGT, CC OO i USO han convocat una manifestació a Palma per al dia 26 de febrer contra els acomiadaments. Segons el secretari general de CC OO a les Illes, José Benedicto, aquests acomiadaments són ‘expulsions del mercat laboral’ no justificades. ‘No assistirem passivament a aquest seguit d’acomiadaments’, va afegir. Finalment, per David Díaz, secretari general d’USO, aquest és ‘un moment històric’ que ‘obliga a cridar a la unitat d’acció’. Per tant, cal que el govern s’hi impliqui més i que no permeti més casos de ‘deslocalització d’empreses’ com el de Can Buades.

Enllaços
Últimes dades de la desocupació del Ministeri de Treball i Immigració (pdf).
Document: Mesures adoptades per la Generalitat de Catalunya (pdf) per encarar la crisi econòmica.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any