Castells preveu que la desocupació arribarà enguany a Catalunya al 14%

  • Ara ja hi ha un total de 918.899 desocupats · A les Illes els sindicats han convocat una manifestació que es farà el 26 de febrer

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
CRÈDITS TOUS PER ALS DAMNIFICATS PEL TEMPORAL

El govern català aplicarà dues mesures més per a pal·liar els danys deguts a les ventades: cinc milions d'euros per a contractar mil persones perquè netegin durant tres mesos els boscos i en retirin els arbres caiguts; i una línia de crèdits tous de deu milions d'euros per als ajuntaments i les empreses afectats. Aquestes mesures, segons José Montilla, s’aplicaran 'ràpidament'.

Redacció
03.02.2009 - 18:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El conseller d’Economia, Antoni Castells, considera la crisi actual ‘intensitat i complexitat sense precedents’, i que les previsions econòmiques d’enguany són molt pessimistes: el PIB baixarà dos punts i la taxa de desocupació serà del 14%. Just avui s’han publicat les dades de desocupació del gener: 64.695 desocupats més a tot el nostre país. El total ja és ara de 918.899. Per això els sindicats exigeixen als governs mesures urgents.De moment, José Montilla ha comparegut per detallar les mesures aprovades per la Generalitat de Catalunya, ha demanat ‘un esforç a tota la societat’ i ha subratllat que el nou finançament ara és més necessari que mai (vegeu-ne el vídeo).

De fet, el dia 13 expira l’enèsim termini que ha fixat el govern espanyol per a tenir tancat amb la Generalitat l’acord de finançament. Però el govern no té pressa, i reitera que si hi ha d’haver un mal acord, no el subscriuran. Des del Departament d’Economia informen que continuen havent-hi contactes amb el govern espanyol, però que hi hagi reunions no vol dir que hi hagi entesa.

Els sindicats de les Illes promouen mobilitzacions

A les Illes, els sindicats UGT, CCOO i USO han convocat una manifestació a Palma el dia 26 de febrer. Volen protestar contra l’augment dels acomiadaments. Ho han anunciat avui en una conferència de premsa els representants de tots tres sindicats.

Segons que ha dit el secretari general de CC OO a les Illes, José Benedicto, aquests acomiadaments són ‘expulsions del mercat laboral’ no justificades. ‘No assistirem passivament a aquest seguit d’acomiadaments’, ha afegit.

Per una altra banda, David Díaz, secretari general d’USO, ha afirmat que aquest és ‘un moment històric’ que ‘obliga a cridar a la unitat d’acció’. A més a més, Díaz ha exigit al govern que s’impliqui més i que no permeti que es tornin a repetir casos de ‘deslocalització d’empreses’ com el de Casa Buades.

Xifres rècord de desocupats

Montilla ha insitit, doncs, en la necessitat de tenir un bon acord de finançament que permeti que les administracions catalanes puguin prendre més mesures, i millors, per encarar les conseqüències de la crisi econòmica. Unes conseqüències que són avui ben visibles amb la publicació de les dades relatives a la desocupació del mes de gener. Aquesta va augmentar, el mes passat, a tot el país. Ara hi ha 64.695 desocupats més que no a final de desembre del 2008. Al Principat, li’n corresponent 32.525, un 7,68% més que no el desembre. A les Illes, 149 més, un 1,57% més que no al desembre. Al País Valencià, 31.021 més, és a dir, un 8,67% més.

Aquestes dades no comptabilitzen l’atur a la Franja de Ponent, a Catalunya Nord i a Andorra, perquè VilaWeb no hi ha tingut accés.

Els sindicats demanen mesures urgents

Arran d’aquesta situació CCOO considera que cal ‘garantir l’atenció i la protecció social a les persones que es quedin sense feina’; ‘impulsar la creació d’una renda garantida de ciutadania per aquelles persones que no tinguin protecció d’atur i agilitar el procés de pagament de les prestacions’, i ‘que els recursos públics prioritzin les polítiques socials bàsiques’. Aquestes són algunes de les exigències que han fet públiques el sindicat en un comunicat emès per tal de valorar les xifres de l’atur.

UGT, d’altra banda, ha exigit ‘la posada en marxa d’una veritable ofensiva contra l’atur’. El sindicat creu necessàries una sèrie de mesura com ara ‘més protecció per a les persones que perden la seva feina’, ‘la millora la formació del conjunt de les persones treballadors’, ‘el replantejament de les polítiques actives d’ocupació’ o ‘l’augment dels recursos destinats al servei públic d’ocupació’. Totes aquestes mesures, segons que ha dit el sindicat en un comunicat, han de resoldre dues funcions: ‘per una banda, donar resposta a les persones treballadores que, dia rere dia, perden la feina i, per una altra, esdevenir elements de prevenció per tal d’evitar aquest augment de la desocupació que sembla incontrolable’.

Enllaços
VilaWeb: La desocupació creix fins als 907.000 aturats i ateny un màxim històric (23/01/2009).
Web del Ministeri de Treball i Immigració.
Últimes dades de la desocupació del Ministeri de Treball i Immigració (pdf).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any