Islàndia potser entrarà a la Unió Europea el 2011

  • La nova primera ministra de l'illa és la primera cap de govern lesbiana del món

VilaWeb
Redacció
02.02.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Islàndia va formar ahir un nou govern, presidit per Jóhanna Sigurdardóttir, amb la voluntat de demanar l’ingrés ràpid a la Unió Europea. Fonts de la Unió han dit que, com que hi ha prevista l’entrada de Croàcia el 2011, fóra possible sumar-hi Islàndia, que no haurà de superar obstacles importants per a satisfer les demandes d’entrada. Sigurdardóttir, casada amb l’escriptora Jónína Leósdóttir, és la primera ministressa homosexual del món.Amb la demanda d’ingrés a la Unió Europea, que els partits de l’illa estudien, però que només es podria portar a terme si la població ho aprovava en referèndum, Islàndia provarà d’esquivar la gravíssima crisi financera que viu adoptant l’euro com a moneda.

El nou govern és una coalició d’esquerres presidida per l’Aliança Socialdemòcrata i els Verds. La tasca principal del govern, format després de la crisi financera i bancària que va arrossegar el govern anterior, serà de convocar les pròximes eleccions, que es faran el 25 d’abril.

El pròxim estat a entrar a la Unió Europea serà Croàcia. De fet, hi hauria d’entrar el 2010, però és possible que no sigui fins un any més tard, circumstància que permetria una negociació ràpida amb Islàndia, de manera que tots dos països hi entressin plegats.

Enllaços
Pàgina web de la primera ministra
Declaració política d’objectius del nou govern (pdf en anglès)

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any