Ús de cookies

Aquest web utilitza 'galetes' per millorar l'experiència de navegació. Si continueu navegant entenem que les accepteu. Més informació


Notícies

Diumenge  01.02.2009  06:00

Es mor Joaquim Maldonado, impulsor de la Borsa de València

Men?ame
 

Joaquim Maldonado Almenar, impulsor de la Borsa de València, va morir ahir a València mateix. Tenia 101 anys. Va ser una de les principals personalitats de la València dels anys cinquanta i, a través de la presidència de l'Ateneu Mercantil de València, va impulsar un acte de protesta contra el règim franquista per demanar ajuda urgent per a la ciutat després d'una riada. També va ser president de la Societat Econòmica d'Amics del País a València.

Maldonado va estudiar dret i entre els 22 i els 28 anys va exercir d'advocat però després el ministre espanyol Chapaprieta el va nomenar corredor de comerç, càrrec que ja havia tingut el seu pare sota les ordres de Francesc Cambó. Era religiós, militant de la Dreta Regional Valenciana i durant la república es va haver d'amagar fins que va poder fugir a Marsella amb la seva dona. El 1937 van entrar a la zona controlada pel bàndol franquista, es va incorporar a l'exèrcit rebel. Va servir d'auxiliar a l'estat major i, més tard, pel servei d'informació de la policia militar franquista. Quan es va acabar la guerra el governador de València, Planas de Tovar, el va cridar perquè fes de secretari polític. El 1939, finalment, va deixar l'exèrcit en desacord amb les idees de la Falange.