L’autodeterminació entra al Fòrum Social Mundial

  • El CIEMEN hi organitza fins dissabte un Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles · Us oferim un recull de webs sobre moviments d'alliberament nacional

VilaWeb
Redacció
29.01.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Dimarts va començar a Belém, a l’Amazònia brasilera, el vuitè Fòrum Social Mundial, un dels grans processos generadors d’idees i alternatives. Per primera vegada s’hi ha sumat un eix de treball i un espai temàtic dedicats a l’autodeterminació, dels quals s’ocupa l’entitat catalana CIEMEN. En aquest Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles s’han convidat, des d’avui fins dissabte, representants d’una trentena de pobles sense estat, per debatre sobre autodeterminació, llengües minoritzades, pobles indígenes o dret de la terra. Aprofitant l’arrencada d’aquests debats us oferim els vincles d’internet més interessants per seguir l’actualitat dels pobles que lluiten per l’autodeterminació. La primera aturada és la web de l’UNPO, una entitat internacional formada per mig centenar de ‘pobles indígenes, minories i territoris sense estat o ocupats per defensar i promoure els seus drets humans i culturals, preservar els seus hàbitats i trobar solucions no violentes als conflictes que els afecten’. De la mà del CIEMEN funciona el portal Nationalia, amb notícies en català i anglès de nacions sense estat d’Europa i el món. I ara fa dos anys es va activar MónDivers, un altre diari digital en català especialitzat en nacions sense estat, minories nacionals, drets humans i medi.Una de les seccions de MónDivers és la Naciopèdia, un directori en constant creixement amb informació detallada de nacions sense estat i pobles minoritzats.

Més centrat en Europa hi ha el portal Eurominority, on tenen cabuda ‘minories nacionals, culturals i lingüístiques, pobles nadius, grups ètnics, àrees amb una forta identitat i tendències autonomistes, independentistes o separatistes’ del vell continent. Un directori semblant, però centrat en els petits i heterogenis moviments secessionistes de l’Amèrica del Nord, es pot trobar tant a la web de l’American Secession Project com a la del Middlebury Institute, ‘per l’estudi de separatisme, la secessió i l’autodeterminació’. Respecte a les primeres nacions del continent americà, és recomanable NativeNet. El Center for World Indigenous Studies té per objectiu ‘difondre les idees i el coneixement dels pobles indígenes, i les seves realitats social, econòmica i política’, i Indigenous Peoples Issues & Resources aplega una gran quantitat d’articles.

Finalment, és interessant de fer una ullada a la llarga llista de moviments autonomistes i secessionistes que hi ha a la Wikipedia en anglès.

Enllaços
Bloc oficial de l’Espai pels Drets Col·lectius dels Pobles a Belém.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any