Catalunya Nord es mobilitza per reclamar mesures per encarar la crisi econòmica

  • Multitudinària manifestació a Perpinyà i seguiment important de la vaga general · El transport públic i l'educació, entre els sectors més afectats

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.01.2009 - 12:28

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui a migdia a Perpinyà milers de manifestants, vint mil segons els convocants, han recorregut els carrers i bulevards per protestar contra la política econòmica de Sarkozy en el context de crisi econòmica. Aquesta manifestació, que ha aplegat tots els sectors cridats a fer vaga, ha estat la més gran que es recorda a la ciutat nord-catalana. Ha acabat devers la una a la plaça de Catalunya, des d’on havia eixit a dos quarts d’onze del matí.L’organització xifra la participació en vint mil manifestants, mentre que la policia en parla de dotze mil. A la capçalera de la manifestació hi havia una pancarta en què es podia llegir: ‘Ells són la crisi, nosaltres no volem pagar-ne la factura’.

A altres ciutats nord-catalanes també hi ha hagut manifestacions de protesta.

Seguiment important de la vaga

Catalunya Nord viu avui una jornada de vaga general interprofessional per protestar contra la política econòmica de Sarkozy en el context de crisi. Ha estat convocada per vuit confederacions sindicals a tot l’estat francès. Les mobilitzacions s’han estès a gairebé tots els sectors: transports, ensenyament, bancs, correus, sanitat i justícia. Les previsions quant al seguiment es compleixen i a Perpinyà la manifestació ha aplegat milers de ciutadans.

Tal com era previst, el seguiment de la vaga, en tots els sectors, és elevat. Els serveis mínims, però, funcionen. A l’ensenyament, segons fonts de la Bressola, la majoria del personal ha decidit de fer vaga. A l’escola del Soler, però, ningú n’ha fet. Les altres set escoles Bressola, tot i afegir-se a la vaga, han obert amb els serveis mínims, tret de la de Sant Galdric, que ha tancat totalment les portes.

Amb la vaga d’avui, convocada per vuit confederacions sindicals (CFDT, CFTC, CFE-CGC, CGT, FO, FSU, Solidaires i UNSA) a tot l’estat francès, es volen reclamar mesures contra la crisi econòmica (noves mesures i ajuts públics per afavorir la feina i els salaris o canvis en la reforma que permet els comerços d’obrir el diumenge, entre d’altres). Segons el comunicat signat per gairebé tots els sindicats, ‘cal convèncer Sarkozy i la classe empresarial de la necessitat de prioritzar els llocs de feina i el poder adquisitiu en aquesta situació de crisi’.

Ja fa setmanes que els sindicats preparen mobilitzacions per una jornada que ha esdevingut la primera gran prova social del president Sarkozy. ‘Emparats en la crisi econòmica, les ajudes financeres governamentals beneficien accionistes i bancs, mentre que les primeres víctimes són els treballadors, els desocupats i els jubilats’, diu el comunicat dels sindicats. També diu que moltes empreses se serveixen de la crisi per fer reestructuracions, alhora que mantenen les grans retribucions dels seus propietaris. També esmenten les mesures que ‘l’una setmana sí i l’altra també’ adopta el govern francès i que desmantellen el servei públic, veritable pilar de la nostra república’.

Els sindicats sintetitzen així les principals reivindicacions: polítiques salarials que millorin el poder adquisitiu i redueixin les desigualtats, creació de llocs de feina, preservació i millora de les garanties col·lectives i, finalment, reglamentació de l’esfera financera internacional ‘per tal de posar fi a l’especulació, als paradisos fiscals i a l’opacitat del sistema financer.’

La vaga a Andorra

A Andorra, d’altra banda, alguns professors del Liceu Compte de Foix s’han sumat a la vaga, segons que ha dit el director del centre, Josep Santamarta.

Quant a La Poste, tot i que avui el servei es farà amb normalitat, demà és previst que hi hagi problemes en el repartiment del correu com a conseqüència de l’aturada, avui, dels serveis postals de l’estat francès.

Enllaços
Afectació de la vaga als trens regionals TER l Incidències al TGV l Alteracions del servei als trens de Renfe que enllacen el nord amb el sud.
L’Indépendant: Toutes les perturbations de la greve de jeudi l Le Monde: De Marseille à Paris, les mots du malaise social | Libération: Plus qu’une manif, un cri d’alarme.
Edició: VilaWeb Catalunya Nord.
Ràdio Televisió d’Andorra: L’aturada col·lectiva dels assalariats francesos també afectarà Andorra.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any