Satisfacció de sindicats i partits valencians pel rebuig judicial a l’objecció de ciutadania

  • El Suprem espanyol no reconeix el dret d'objectar l'assignatura, invocat per organitzacions catòliques

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
29.01.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Els sindicats de l’ensenyament del País Valencià i la majoria de partits polítics estan satisfets de la decisió, feta pública ahir, del Tribunal Suprem (TS). El tribunal no ha reconegut el dret d’objectar contra l’assignatura de ciutadania, invocat per algunes organitzacions catòliques. El sindicat STEPV, per exemple, ha dit que la decisió del TS ‘aïllava encara més el govern valencià’ i ha demanat que es retirés l’ordre sobre ciutadania.Aquesta ordre, que empara l’objecció contra ciutadania i preveu que l’assignatura es faci en anglès, ha estat suspesa cautelarment pel Tribunal Superior de Justícia. Segons STEPV, la deliberació del Suprem ‘unifica criteris i desautoritza els pares i mares objectors que vulguin impedir que els fills vagin a les classes de ciutadania, perquè entén que no és una intromissió en l’educació moral de les famílies’.

La Federació de Treballadors de l’Ensenyament d’UGT (FETE UGT PV) ha instat la Conselleria d’Educació a prendre nota de la resolució del Suprem, que demostra, segons el representant Gerard Fernández, que ciutadania ‘no envaeix el terreny de la moral ni de les creences personals, i encara menys, les conviccions religioses’.

Quant al sindicat CC OO, considera que el conflicte suscitat per l’objecció de consciència i per l’obligatorietat d’ensenyar l’assignatura en anglès ha estat desactivat per les suspensions cautelars del Superior de Justícia i per la sentència del Suprem. Segons el sindicat, la decisió del Suprem ‘deixa clar que no és possible de recórrer a la consciència subjectiva com a coartada perquè els infants no estudiïn una matèria’. També ha demanat a la Generalitat que ‘deixi de fer servir l’educació per a les seves campanyes de publicitat i que dediqui els esforços a oactar amb tots els agents les millores urgents i necessàries del sistema educatiu.’

Satisfacció dels partits

Pel portaveu del grup parlamentari socialista, Ángel Luna, la decisió del Suprem deixa clar al president Francesc Camps ‘que cap govern no pot infringir les lleis’, i ha acusat el president de donar ales a l’objecció de consciència d’una manera ‘sectària i imprudent’. ‘No hi ha lloc per a l’objecció de consciència sobre aquesta assignatura perquè no envaeix els drets fonamentals dels estudiants’. Luna també està satisfet perquè, al seu parer, el Suprem ‘ha posat fi als intents de fer d’aquesta assignatura i dels centres educatius un camp de batalla polític’.

La coordinadora general d’EUPV i diputada, Glòria Marcos, considera que la resolució del TS posa punt final al ‘neofonamentalisme’ del PP en relació amb aquesta assignatura i ‘garanteix el dret de l’educació per damunt d’interessos particulars i anticonstitucionals’. Segons Marcos, el PP també ha de fer marxa enrere ‘en el boicot a l’assignatura’ i Camps ha de cessar al conseller d’Educació, Alejandro Font de Mora, per haver participat en el ‘boicot al compliment de la llei’.

Pel diputat d’ICV, Joan Herrera, la decisió del tribunal demostra’la inconstitucionalitat de la posició’ del govern valencià; per tant, demana al PP que reconsideri la seva actitud en aquesta qüestió.

Enllaços
Notícies anterios a Vilaweb: Els professors d’anglès no entraran a l’aula de ciutadania (20-10-2009)
Canal de VilaWeb TV: El conflicte de ciutadania en anglès.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any