Compromís vol que les corts ratifiquin la petició de devolució dels papers espoliats

  • Els documents valencians arrabassats durant el franquisme romanen a Salamanca · També demanarà la devolució dels expedients que s'arxivaven a Castelló

VilaWeb
Redacció
29.01.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El diputat de Compromís, Josep Maria Pañella, demanarà a les corts que ratifiquin la petició perquè es restitueixin els documents valencians espoliats durant el franquisme i retinguts a l’Arxiu de Salamanca. També demanarà que el govern espanyol restitueixi els expedients valencians que fins ara hi havia a l’arxiu del govern militar de Castelló. Segons Pañella, el govern espanyol digitalitzarà aquests documents, però se’n quedarà els originals i en donarà les còpies.’És una documentació clau sobre un dels moments més negres de la història de la ciutat i de les comarques de Castelló: la de la duríssima repressió de l’exèrcit franquista, que forma part del nostre passat col.lectiu; per això no té cap mena de sentit que reste fora’, ha dit el diputat dels documents que hi havia a Castelló i que el govern espanyol va endur-se, fa uns quants dies, a Madrid.

Aprofitant la petició perquè tornin els expedients de Castelló, Compromís també demanarà la devolució dels documents valencians que hi ha a l’Arxiu de Salamanca. ‘Ho vam demanar i el govern del PP s’hi va negar, al·legant la unitat de l’arxiu. Però ara el PP s’ha sumat a la petició perquè el govern espanyol torni els expedients que hi havia al govern militar de Castelló, i creiem que si defensa la devolució d’uns documents, també ha de defensar la dels altres, que són de la mateixa naturalesa. Si s’hi nega, caurà en una contradicció’, ha comentat Pañella a VilaWeb.

Enllaços
Notícies relacionades a VilaWeb: Strubell: ‘Cal un moviment popular en favor de la restitució dels papers valencians’ (24-12-08).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any