Més que un partit

  • El periodista anglès John Carlin s'agafa a la final del Mundial de rugbi de 1995 per explicar al llibre 'El factor humà' el trànsit de l'apartheid a la democràcia a Sud-àfrica, amb Nelson Mandela de catalitzador

VilaWeb
Tal com s'explica al bloc rugbístic de la Lleganya, l'autor Ramon Solsona també es va inspirar en la final de la Copa del Món de rugbi de 1995 per escriure, en el seu cas, el conte 'Lladres de tombes', inclòs al llibre recopilatori Cementiri de butxaca (Edicions Columna, 2007).
Redacció
27.01.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En la complexa transició de l’apartheid a la democràcia a Sud-àfrica hi ha moltes dates decisives. L’11 de febrer de 1990 n’és la principal, amb la sortida en llibertat (vídeo) de l’històric dirigent del Congrés Nacional Africà (CNA) Nelson Mandela, després de quasi tres dècades a la presó. Pel periodista anglès John Carlin, resident actualment a Sitges, també és importantíssima la data del 24 de juny de 1995, tot i no constar a la biografia de l’ex-president sud-africà que hi ha a la web de la Fundació Mandela. Aquell dia, la selecció sud-africana de rugbi, els Springboks, es va proclamar campiona del món a Johannesburg, en un memorable partit en què els All Blacks neozelandesos, l’equip rival, eren favorits. El matx, resolt a l’últim sospir amb un increïble xut entre pals de Joel Stransky (15-12), va unir per primera vegada des de l’arribada dels colons europeus, el 1692, el país més dividit del món. Agafant-se a la imatge d’un Mandela feliç al costat del capità Francois Pienaar (vídeo) vestint la samarreta verda dels Springboks, fins aleshores un dels símbols de l’opressió entre la població negra, Carlin ha escrit el llibre ‘El factor humà‘ (La Campana: introducció en pdf).El llibre és fruit de la ‘sort’, en paraules de Carlin, d’haver estat enviat pel diari anglès The Independent a Sud-àfrica durant una època crucial, de 1989 a 1995: va viure en primera persona l’últim any del racisme institucionalitzat, l’alliberament de Mandela (1990), els temors d’un bany de sang durant la transició, l’accés al poder de Mandela i el CNA (1994) i, com a culminació del procés, la victòria dels Springboks en la tercera Copa del Món de rugbi, el 1995, que va unificar sentimentalment el país per damunt dels tons de pell. ‘El factor humà’ parteix de la final de rugbi com a metàfora de l’etapa en què Sud-àfrica va enterrar l’apartheid i va consolidar la democràcia, però sobretot com a metàfora dels estratègics passos de Mandela per guanyar-se la gent i convèncer-la de la seva ‘revolució negociada’. La crònica, de lectura apassionant, es basa en desenes d’entrevistes amb els actors més heterogenis de l’època (carcellers del mateix Mandela, ex-ministres del règim segregacionista, membres de l’extrema dreta afrikàner, polítics negres, jugadors dels Springboks…), i en totes es reflecteix la força màgica i magnètica que exerceix Mandela sobre els seus interlocutors. El ‘factor humà’, en definitiva, basat en tres grans components segons que explica Carlin, també captivat pel líder sud-africà: respecte, encant i integritat. Només així, continua Carlin, s’explica que Mandela fos capaç, després de vint-i-set anys de presó, de guanyar-se no sols la majoria negra (dividida en nou tribus) i mestissa, sinó també la minoria blanca, convençuda durant moltes dècades que el dirigent del CNA era la principal amenaça de l’estat i la seva integritat.

Film

El llibre, que ara arriba a les llibreries de la mà de La Campana, ha estat tot un èxit en l’original en anglès. Especialment a Sud-àfrica, comenta satisfet Carlin, on s’ha convertit en el gran èxit de vendes d’aquest Nadal. La bona acollida ha arribat fins i tot a Hollywood, on ja se’n prepara una versió cinematogràfica gràcies a la productora de l’actor Morgan Freeman, entestat des de fa anys a portar la figura de Mandela a la gran pantalla. El film, que probablement s’estrenarà al final de l’any als EUA, serà dirigit per Clint Eastwood i l’interpretaran Morgan Freeman mateix i Matt Damon.

Enllaços
‘El factor humà’: llegiu-ne la introducció en pdf.
Web de la Comissió de la Veritat i la Reconciliació sud-africana.
Webs relacionades a Nosaltres.cat: Rugbi.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any