Sentís, condecorat el dia que fa setanta anys de l’entrada dels franquistes

  • El periodista col·laborador del règim rep una medalla del govern espanyol al Col·legi de Periodistes

VilaWeb
Redacció
26.01.2009 - 06:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Avui, als setanta anys justos de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, el Ministeri de Treball i Immigració espanyol condecorarà amb la Medalla al Mèrit del Treball Carlos Sentís, el periodista franquista més important encara viu. L’acte serà, a més, al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Sentís de jove va donar suport a la república, però arran de la sedició militar, va convertir-se en un franquista actiu, fins a la transició.Durant la transició Sentís va participar en el retorn del president Tarradellas i va ser diputat de la UCD.

Va entrar a Barcelona amb les tropes franquistes (en la fotografia se’l veu d’uniforme, passejant per Barcelona amb Martí de Riquer a la dreta) i pocs dies després de la invasió de la ciutat publicà a La Vanguardia, el 17 de febrer de 1939, el seu famós article ‘Finis Cataloniae’ (pdf), en què anunciava la fi de la Catalunya de Companys i afirmava que ‘la Cataluña real […] hoy precisamente empieza a amanecer’. Durant la dictadura va ocupar càrrecs de responsabilitat i va ser director de l’agència oficial de notícies EFE des de l’any 1963. Va treballar de corresponsal de La Vanguardia i d’alguns diaris més i va ser degà del Col·legi de Periodistes de Catalunya. Sentís ha estat guardonat amb la Creu de Sant Jordi, la Legió d’Honor francesa i el Premi Nacional de Periodisme.

Fa uns quants dies el ministre de Treball i Immigració, Celestino Corbacho, va imposar aquesta mateixa medalla a Santiago Carrillo.

Enllaços
Mail Obert de Xavier Montanyà: Sentís, mentiràs però no enganyaràs.
PDF: Article de Carlos Sentís: ‘Finis Cataloniae’ (17 de febrer del 1939).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any