L’esquerra abertzale denuncia la persecució dels moviments independentistes

  • La policia espanyola ha fet nou detencions aquesta nit

VilaWeb
VilaWeb
Redacció
23.01.2009 - 11:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El moviment pro-amnistia ha dit, arran de detencions de la nit passada, que hi havia una croada contra els moviments independentistes: ‘Contra l’independentisme val tot: les detencions en massa de representants polítics, omplir les presons, les tortures i les il·legalitzacions, són vàlides’. Ha confirmat les detencions d’Eli Zubillaga, Iker Rodrigo, Arantxa Urkaregi, Imanol Nieto, Agurtzane Salaberria, Hodei Egaña, Iñaki Olalde i Amapro Lasheras.L’històric dirigent abertzale, Tasio Erkizia, entrevistat per Ràdio Euskadi, ha assegurat que era necessari protestar perquè ‘ara som nosaltres, però després poden ser uns altres. Qualsevol moviment crític amb el sistema es criminalitza i es porta a la presó.’ Per Erkizia, les detencions i els registres d’aquesta nit, són ‘una nova agressió contra un pensament polític, unes idees i un projecte.’ L’històric dirigent abertzale ha explicat que havien escorcollat casa seva durant tres hores i s’havien endut tres ordinadors i nombrosos documents.

D’altra banda, en la mateixa emissora, el president del PNB, Iñigo Urkullu, ha criticat la llei de partits, que considera que és el detonant de les detencions, que ha titllat de preventives: ‘Aquí el pecat original és la llei de partits, que uns utilitzen amb pretensions electorals –referint-se a socialistes i populars- i altres de forma victimista, com fa l’esquerra abertzale’. Urkullu ha recordat que els nacionalistes estan en contra d’aquesta llei i van votar-hi en contra. El mateix moviment assegura també que s’han produït escorcolls als domicilis de Marine Pueyo, Santi Kiroga, Joserra Etxebarria i Tasio Erkizia.

Detencions contra l’esquerra independentista basca

La policia espanyola va efectuar la nit passada detencions en diverses localitats del País Basc. S’hi van detenir nou persones, acusades de col·laborar amb formacions que han estat posades fora de la llei. Garzón no només ha ordenat l’operació, sinó que ha assistit personalment a l’escorcoll de la seu d’Herria Aurrera, la candidatura de l’esquerra independentista de l’Ajuntament de Bilbao a les eleccions municipals de 2003, que fou anul·lada pels tribunals. Entre els nou detinguts hi ha la portaveu de Demokrazia Hiru Milioi (D3M), una plataforma que vol presentar-se a les eleccions de l’1 de març.

Enllaços
Vilaweb: L’esquerra independentista basca diu que es presentarà a les eleccions de l’1 de març (3-1-2009) l El Suprem espanyol completa la il·legalització de l’esquerra independentista basca(19-9-2008).
Deia: La Policía detiene a varias personas vinculadas a la dirección de la izquierda abertzale
Gara: La Policía española detiene a nueve militantes abertzales

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any