El Parlament de Catalunya aprova els onze membres que conformaran el primer Consell de la Cultura i de les Arts

  • Com ja va passar durant l'aprovació de la llei, CiU s'ha abstingut

VilaWeb
Redacció
21.01.2009 - 15:36

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Ple del Parlament de Catalunya ha ratificat aquest matí els onze membres del nou Consell Nacional de la Cultura i les Arts, proposats pel president de la Generalitat José Montilla, de comú acord amb el conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras. Però CiU s’ha abstingut, i també els altres grups de l’oposició. Aquesta situació, que ja es va produir en l’aprovació de la llei del Consell, fa que l’organisme neixi sense consens ni una àmplia majoria.Els primers onze membres d’aquest nou consell assessor els ha proposats el president de la Generalitat, José Montilla, Xavier Bru de Sala en serà el president i l’acompanyaran el filòsof Xavier Antich; l’arquitecte i activista del disseny Juli Capella; l’escriptor Jordi Coca; el poeta i traductor Manel Forcano; la galerista Chantal Grande; l’advocat i vice-president de l’Institut Cambó, Francesc Guardans, l’actriu i directora de cinema Sílvia Munt; la gestora cultural i d’art emergent Marta Oliveras; la crítica d’art Pilar Parcerisas; i la realitzadora Rosa Vergés.

Xavier Bru de Sala fa vint anys va ocupar el càrrec de director general de Promoció Cultural de la Generalitat de Catalunya (1988-91). Va fer molta fortuna la seva traducció de ‘El Cyrano de Bergerac’ d’Edmond Rostand, amb la qual va debutar Josep Maria Flotats al teatre Poliorama, després del seu retorn a Catalunya. Bru de Sala ha escrit poesia, assaig i fa un any va publicar la seva primera novel·la, ‘Cartes d’uns desconeguts a una desconeguda’ (La Magrana). Sobretot és conegut pels seus articles d’opinió a la premsa.

A partir d’ara, el calendari fixa que a primers de febrer es constituirà formalment el Consell de Cultura i de les Arts. Llavors el president de la Generalitat nomenarà oficialment el president del Consell, que també l’hauran de ratificar els altres deu membres, i escolliran dues vice-presidències.

El malestar dels músics, l’argument de CiU

La Unió de Músics de Catalunya (UMC) va expressar el passat 15 de gener el seu ‘sentiment d’exclusió, perplexitat i indignació davant la nul·la presència de representants del món de la música’ en el futur òrgan rector del consell. Aquesta absència és el principal argument que ha esgrimit la representant de CiU, Carme Vidal, per justificar l’abstenció del seu grup parlamentari.

Objectius del Consell

Aquest Consell té com a objectiu assessorar el Govern en el conjunt de la política cultural i organitzar la política de suport i de promoció de la creació artística i es tracta d’un organisme pioner al sud d’Europa. El mandat dels membres del Consell és de cinc anys, renovable un màxim de cinc anys més. La presidència i les vicepresidències tindran dedicació exclusiva, la resta, dedicació a temps parcial.

Entre les seves funcions, hi haurà les de decidir sobre el suport a creadors i a entitats respecte a la promoció, el foment, la difusió i la projecció de la creació artística; elaborar l’informe anual sobre l’estat de la cultura i de les arts a Catalunya; concedir els premis nacionals de Cultura de la Generalitat; afavorir el diàleg entre el món de la creació i la Generalitat, i informar el Govern i el Parlament sobre l’estat de l’educació en la cultura i de l’ensenyament de les professions vinculades a la cultura. Així mateix, altres dels seus objectius són emetre informes preceptius sobre el nomenament dels responsables dels equipaments culturals dedicats específicament a la creació artística que correspongui al Govern, i fomentar la col·laboració i les actuacions conjuntes en l’àmbit cultural amb institucions i entitats dels diferents territoris de parla i de cultura catalanes.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any