Washington, preparat per a Obama

  • Us oferim les principals webs per seguir la investidura del quaranta-quatrè president dels EUA

VilaWeb
Redacció
19.01.2009 - 20:00

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Si les eleccions presidencials als EUA són una font inesgotable de curiositats i tradicions peculiars, la investidura del president, el 20 de gener a Washington DC, no queda enrere. Els actes, de fet, s’allarguen quatre dies amb tota mena d’esdeveniments, com el multitudinari concert d’ahir al Mall de Washington, amb discurs de Barack Obama inclòs (vídeo) des del mateix lloc on Martin Luther King va pronunciar el seu ‘He tingut un somni’. Avui, justament, és festiu als EUA en homenatge al reverend assassinat el 4 d’abril de 1968. El plat fort de les festes de la investidura, amb tot, serà dimarts, amb el jurament del quaranta-quatrè president al Capitoli (a les 17.00, hora nostra), el dinar, la desfilada i el balls. Tots quatre esdeveniments són multitudinaris, especialment la jura del càrrec i la desfilada pels principals carrers de Washington. Cal no oblidar que a la capital nord-americana, majoritàriament poblada per afroamericans, Obama va obtenir el 92% dels vots, i s’espera que demà serà un dia molt especial. Fins i tot els bitllets de metro seran especials, amb la cara d’Obama. Per saber-ho tot de la investidura, són recomanables les webs del Presidential Inauguration Committee i la del Senat.A banda les informacions bàsiques dels actes, hi ha des de blocs fins a botiga de records en línia, espais on els internautes poden enviar fotos de la jornada (amb què es farà el llibre oficial de la investidura), les receptes del dinar de gala, els detalls de la tarima presidencial i, és clar, la previsió del temps.

Mesures de seguretat

La gran assistència de públic als actes (es calcula que la investidura d’Obama pot arribar a mobilitzar dos milions de persones) comportarà mesures de seguretat del tot excepcionals. La llista d’objectes que no es podran dur a la cerimònia de jurament és llarga, i durant tot el dia hi haurà restriccions a l’espai aeri de la capital nord-americana. I a la web del Servei Secret dels EUA es pot trobar un document en pdf amb breu informació sobre la novíssima limusina del president Obama, considerada ‘el vehicle protegit més avançat tecnològicament del món’. Diuen que és capaç de superar un atac amb llançagranades.

Cobertura especial

Respecte a la cobertura, els mitjans de comunicació nord-americans seran els protagonistes indiscutibles de la jornada. El Washington Post, en paper, i Politico, en línia, dediquen gairebé tots els continguts a la investidura, i el Chicago Tribune, a més d’un dossier especial, ha preparat en col·laboració amb l’agència AP un interessant document interactiu, amb mapa de càmeres en directe inclòs. Molt semblant és aquest mapa de USA Today.

Però potser és el gran diari del país, The New York Times, qui més s’hi ha esforçat. Amb el lema ‘Si la investidura farà història, la cobertura també’, el seu apartat especial inclou mapes interactius dels actes dels quatre dies, recull de fotografies dels lectors i l’anàlisi de les paraules més pronunciades de tots els discursos presidencials, des de 1789 fins ara.

Enllaços
The New York Times: The Inauguration Will Be Televised–and Tweeted and Flickr’d.
Change.gov: web del president electe.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any